00:29

SRBIJA NA CRVENOJ LISTI EU: Otežana putovanja građanima

blokada

RAMPA: Zemlje EU tražile da se sve države sa povećanim brojem obolelih, uključujući i Srbiju, skinu sa zelene liste!

Društvo -

Srbija je, usled velikog broja zaraženih koronavirusom i sve nepovoljnije epidemiološke situacije, stavljena na crvenu listu Eu što će, kako navode upućeni, značajno otežati i putovanja naših građana.

U toku današnjeg dana održan je i sastanak Komiteta stalnih predstavnika država članica EU (COREPER II) na kojem je predviđeno da se razmatra pitanje ažuriranja liste bezbednih trećih zemalja za putovanja u EU.

Prethodno su, kako za Kurir potvrđuju u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije (MSP) mnoge države članice EU na ekspertskom nivou zatražile da se sve države u kojima je povećan broj obolelih skinu sa pomenute liste, što se odnosi i na Srbiju.

- Očekuje se da će na sastanku COREPER II ambasadori država članica EU odobriti novu listu, a nakon toga, sledi formalno usvajanje pisanom procedurom Saveta EU u narednih nekoliko dana. Napominjemo da navedena odluka o listi bezbednih zemalja ima karakter preporuke EU, pa u tom smislu, povodom aktuelne epidemiološke situacije izazvane virusom kovid-19, svaka država članica EU donosi sopstvenu odluku u vezi sa tim pitanjem - navode u MSP i podsećaju da se na veb sajtu Ministarstva spoljnih poslova https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje, možete informisati o uslovima za putovanje državljana Srbije u pojedine države, te da se ove informacije ažuriraju na dnevnom nivou.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track