MILO BANANA: Đukanovića optužuju za veze sa švercom kokaina u bananama!
Foto: Shutterstock, Stefan Jokić

50 kontejnera banana nedeljno prođe kroz luku bar

MILO BANANA: Đukanovića optužuju za veze sa švercom kokaina u bananama!

Politika -

Za­ple­na 1,4 to­ne ko­kai­na po­kre­nu­la je spe­ku­la­ci­je o ve­za­ma vr­ha DPS sa
me­đu­na­rod­nim tran­spo­r­tom na­r­ko­ti­ka u kon­te­j­ne­ri­ma iz La­tin­ske Amerike

Re­ko­r­d­na za­ple­na 1,4 to­ne ko­kai­na u Cr­noj Go­ri po­no­vo je po­kre­nu­la spe­ku­la­ci­je o to­me ko­li­ko se tran­spo­rt ba­na­na u dr­ža­vi, ina­če re­ko­r­de­ru po uvo­zu tog ju­žnog vo­ća, ko­ri­sti za pre­voz ko­kai­na iz La­tin­ske Ame­ri­ke.

Sa­go­vor­ni­ci Ku­ri­ra sma­tra­ju da šve­rc ve­li­ke ko­li­či­ne na­r­ko­ti­ka sa­kri­ve­nog u kon­te­j­ne­ri­ma s tro­p­skim vo­ćem ni­je mo­guć bez po­mo­ći ko­ru­m­pi­ra­nih lju­di u vr­hu vla­sti, pa je sve vi­še onih ko­ji upi­ru pr­st u cr­no­go­r­skog pred­sed­ni­ka Mi­la Đu­ka­no­vi­ća i nje­gov re­žim, a sve če­šće se ču­je i da ga po­je­di­n­ci na­zi­va­ju Mi­lo Ba­na­na...

Podrška države

Hapšenje Budimira Krstovića (66), zvanog Budo Banana, i njegove ćerke Marine Krstović (27) zbog umešanosti u šverc 1,4 tone kokaina pronađene u skladištu njihove firme u Zeti, treća je po redu velika zaplena droge u regionu u poslednjih godinu i po dana u brodovima koji su prevozili banane. Krstović je, kako je Kurir pisao, vlasnik firme za uvoz, koja voćem snabdeva gotovo sve velike trgovinske lance, kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji. Godinu i po dana ranije u Luku Bar stigao je i tovar sa najmanje 1,3 tone kokaina, koji je sa bananama zaplenjen u Severnoj Makedoniji. Veliku pažnju javnosti izazvala je i zaplena u hrvatskoj luci Ploče, u aprilu ove godine, kada je u tovaru banana pronađeno pola tone kokaina, a 18 kilograma je zamalo završilo na rafovima prodavnice.

Jedina delatnost

O vezi vrha Milovog režima sa kriminalnim aktivnostima nedavno je progovorio i potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović.

- Nisam čuo da će depeesovci da idu na proteste (prim. aut., misli na proteste protiv ustoličenja mitropolita Joanikija) dok nije pao kokain. Stvaranje ovakve atmosfere ima za cilj da uspori borbu protiv organizovanog kriminala. Crna Gora je poslednjih 30 godina bila prepoznata u međunarodnim okvirima kao švercerska zemlja preko čije teritorije su se dalje prenosili narkotici i cigarete. Svima je jasno da to nije moglo ići bez učestvovanja ili prećutne podrške države ili paradržavnog aparata - rekao je on medijima pre samo nekoliko dana.

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, poručuje za Kurir da je „Crna Gora odavno banana država zahvaljujući tekovinama vladavine DPS i Mila Đukanovića“.

- Šverc kao jedina privredna delatnost bio je i ostao zaštitni znak Mila Đukanovića. Samo se malo usavršio, prvo je bio šverc nafte, zatim belog roblja, onda cigareta i na kraju kokaina i heroina. Isto kao što svi putevi vode u Rim, tako i svi švercerski tragovi vode do Mila Đukanovića - rekao je Knežević. Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta, za Kurir kaže da je Momir Bulatović još pre 24 godine upozorio o kakvim se „bananama“ radi i upoznao javnost sa delovanjem „opasne kriminalne organizacije Mila Đukanovića“.

- To je vreme kada se pod kontrolom Đukanovića i državne bezbednosti odvijao šverc cigara, droge i ko zna čega još, što je nedavno potvrdio i američki diplomata Vilijam Montgomeri, ali u CG je još uvek vrh pravosuđa pod kontrolom kriminalne hobotnice, pa još nema procesuiranja Mila i družine. Setimo se da su oni blisko sarađivali sa najvećim italijanskim mafijašima, koje su predstavljali kao turiste. Dakle, kriminal je ono što će ostati najviše prepoznatljivo u karijeri Mila Đukanovića - poručio je Vučurović.

Crna Gora jedan je od najvećih uvoznika ovog južnog voća. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija, ova zemlja uvozi skoro duplo više banana po glavi stanovnika nego druge države (videti tabelu). Osim toga, preko nje ide i transport za druge zemlje u regionu.

kurir
foto: Kurir
kurir
foto: Kurir
Štampano izdanje 13.09.2023.
foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

JESEN NA KURIR TELEVIZIJI

Iz sve snage!

EVO ZAŠTO JE ZNAČAJNA VAKCINA! NOVO VELIKO ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Nevakcinisani imaju 11 puta veće šanse da umru od kovida!

USKORO NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U KAFIĆE I BAROVE

Kovid propusnice podržavaju i stručnjaci i ugostitelji!

KORENI NASTANKA

Ovako su se razvijala tajna društva u Srbiji Na ovim području su bili tajni viteški redovi templari i pseudomasoni

ZAVET ĆUTANJA

Tajnovite grupacije od Nemanjića do Tita menjale sudbinu naroda!

EKSKLUZIVNO! GORAN BENIĆ, VITEZ TEMPLAR, ZA KURIR: Evo ko može biti član, kako izgleda čin INICIJACIJE, ko vlada svetom!

MERKELOVA DANAS S VUČIĆEM ŠALJE MOĆNU PORUKU SVOM NASLEDNIKU

Srbija da ostane važan partner Nemačke!

UŽAS! PODSTANAR U ZEMUNU IZREŠETAO GAZDE POSLE SVAĐE OKO STANA

Ispalio pet metaka, dva pogodila Vericu, a tri Milana

MAFIJAŠKA PORODICA

Belivukovi vojnici su braća, paše, kumovi, bračni drugovi, ali i drugovi iz detinjstva i zatvora!

KUĆA KAO ĆELIJA

Pored Mike Aleksića nanogicu nosili i glumac, reper, baletan, košarkaš i rijaliti zvezda!

IGRAO SAM ISUSA, APOSTOLA MARKA I VLADIKU, VREME JE DA PROMENIM IMIDŽ

Dejan Bućin za Kurir o Nečistoj krvi i životu u Nemačkoj

NE PROPUSTITE

DANAS POKLON U KURIRU! DVE BATERIJE: Veličine AAA i napona 1.5 volti

poklon
foto: Kurir

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon DVE BATERIJE. Veličene AAA i napona 1.5 volti.

Ove baterije najčešće se koriste za daljinske upravljače, zidne satove, igračke i slične uređaje koji su manji potrošači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track