MERKELOVA DANAS S VUČIĆEM ŠALJE MOĆNU PORUKU SVOM NASLEDNIKU: Srbija da ostane važan partner Nemačke!
Foto: EPA / Koča Sulejmanović

Strateški

MERKELOVA DANAS S VUČIĆEM ŠALJE MOĆNU PORUKU SVOM NASLEDNIKU: Srbija da ostane važan partner Nemačke!

Politika -

Ne­ma­č­ka ka­n­ce­la­r­ka će i pres­pa­va­ti u na­šoj pre­sto­ni­ci, a sa sr­p­skim pred­sed­ni­kom raz­go­va­ra­će tet-a-tet o sa­ra­d­nji dve­ju ze­ma­lja, eko­no­mi­ji, pri­bli­ža­va­nju EU

Da­na­šnja po­se­ta ne­ma­č­ke ka­n­ce­la­r­ke An­ge­le Me­r­kel Sr­bi­ji, kao i sa­sta­nak je­dan na je­dan s pred­sed­ni­kom Sr­bi­je Ale­k­san­drom Vu­či­ćem po­ka­zu­ju izu­ze­tan od­nos dve ze­mlje i obos­tra­nu že­lju da on na­sta­vi da ja­ča, oce­na je ana­li­ti­ča­ra. Pred­sed­nik Sr­bi­je ugos­ti­će da­nas ne­ma­č­ku ka­n­ce­la­r­ku An­ge­lu Me­r­kel, ko­ja će, po sve­mu su­de­ći, i pres­pa­va­ti u Beo­gra­du, oda­kle će se upu­ti­ti u Ti­ra­nu.

Ona će s Vu­či­ćem ima­ti i tet-a-tet sa­sta­nak, što je izu­ze­tak, ima­ju­ći u vi­du da će se u Ti­ra­ni sa­sta­ti sa svim pre­mi­je­ri­ma dr­ža­va za­pa­d­nog Ba­l­ka­na, ali ni sa kim je­dan na je­dan. Ka­ko je na­ja­vlje­no, u fo­ku­su raz­go­vo­ra dvo­je dr­žav­ni­ka bi­će sa­ra­d­nja, eko­no­m­ska po­li­ti­ka i pi­ta­nja pri­bli­ža­va­nja EU. U Beo­gra­du ka­n­ce­la­r­ka će se sa­sta­ti i s pred­stav­ni­ci­ma ci­vi­l­nog dru­štva iz svih še­st ze­ma­lja za­pa­d­nog Ba­l­ka­na.

Li­č­ni odnosi

Stru­č­nja­ci iz di­plo­mat­skih kru­go­va isti­ču da to sa­mo po­tvr­đu­je zna­čaj Sr­bi­je za Ne­ma­č­ku i že­lju te ze­mlje da se na­sta­vi s ja­ča­njem već do­brih od­no­sa. - Či­nje­ni­ca da jed­noj ma­loj ze­mlji do­la­zi ka­n­ce­la­r­ka jed­ne od na­j­ja­čih dr­ža­va sve­ta no­si je­dan izu­ze­tan po­li­ti­č­ki zna­čaj. Tre­ba pri­tom ima­ti na umu da ima­mo na­j­bo­lje eko­no­m­ske od­no­se upra­vo sa Ne­ma­č­kom, ko­ja ta­ko­đe ima in­te­res da ih da­lje ra­zvi­ja. S te stra­ne je nje­na po­se­ta po­tvr­da po­li­ti­č­kog ugle­da i zna­ča­ja Sr­bi­je u re­gio­nu - na­gla­ša­va bi­v­ši šef di­plo­ma­ti­je SR Ju­go­sla­vi­je Vla­di­slav Jo­va­no­vić.

Do­da­je pak da ne tre­ba za­bo­ra­vi­ti da je upra­vo Ne­ma­č­ka bi­la jed­na od klju­č­nih ze­ma­lja u ra­zbi­ja­nju pret­hod­ne fe­de­ra­ti­v­ne dr­ža­ve, kao i u odva­ja­nju Ko­so­va od Sr­bi­je.

- Ima­mo, nai­me, slo­že­ne od­no­se s Ne­ma­č­kom ko­ji na­pre­du­ju po­sled­njih go­di­na za­hva­lju­ju­ći upra­vo li­č­nim od­no­si­ma Vu­či­ća i Me­r­ke­lo­ve- ko­n­sta­tu­je Jo­va­no­vić za Ku­rir.

Šta po­ru­ču­je bo­jom sakoa

Sa­mo da nam ne do­đe u crnom

l An­ge­la Me­r­kel već go­di­na­ma una­zad bo­jom sa­koa ko­ji no­si to­kom zva­ni­č­nih po­se­ta ša­lje ra­zli­či­tu po­ru­ku. Pri­me­ra ra­di, za sa­sta­nak s ta­da­šnjim pred­sed­ni­kom SAD Ba­ra­kom Oba­mom, Me­r­ke­lo­va je no­si­la bež sa­ko, u Ja­pa­nu je bi­la u be­lom, a u Gr­č­koj u sve­tlo­ze­le­nom ble­j­ze­ru. Za ra­ni­ju po­se­tu Beo­gra­du bi­la je u sa­kou sve­tlo­c­r­ve­ne bo­je.

Angela Merkel
foto: EPA Chris Emil Janssen Pool, AP Wolfgang Kumm, EPA Clemens Bilan Pool, EPA Filip Singer

Poštovanje

Veliki zna­čaj ove po­se­te na­gla­ša­va i mi­ni­sta­r­ka za evro­p­ske in­te­gra­ci­je Ja­dran­ka Jo­k­si­mo­vić.

- Izu­ze­t­no va­žna po­se­ta ne­po­sred­no uo­či van­se­ri­j­ski va­žnih izbo­ra u Ne­ma­č­koj i na­ja­vlje­nog po­vla­če­nja Me­r­ke­lo­ve. Ova­kve po­se­te, odla­ze­ćeg ka­n­ce­la­ra, pa­žlji­vo se bi­ra­ju zbog po­li­ti­č­kih i si­m­bo­li­č­kih po­ru­ka ko­je da­ju. Ne sa­mo da ovim Me­r­ke­lo­va po­ka­zu­je da je ne­ma­č­koj spo­lj­noj po­li­ti­ci za­pa­d­ni Ba­l­kan bio va­žan deo nje­ne evro­p­ske po­li­ti­ke već i da osta­vlja vi­sok ni­vo in­te­re­sa i preu­ze­tih ini­ci­ja­ti­va pre­ma ZB i Sr­bi­ji i bu­du­ćem na­sled­ni­ku, ne­za­vi­sno iz ko­je stran­ke bu­de iza­bran - na­vo­di Jo­k­si­mo­vi­će­va.

Do­da­je da ova­kav izbor i ara­n­žman po­se­ta go­vo­ri i o nje­nom li­č­nom po­što­va­nju pre­ma Sr­bi­ji, ali i pre­ma od­go­vor­noj re­gio­nal­noj po­li­ti­ci, či­ji je ini­ci­ja­tor i pou­zda­ni par­t­ner u spro­vo­đe­nju pred­sed­nik Vu­čić, ko­ji, isti­če, ima i li­č­no do­sled­no uva­ža­va­ju­ći od­nos pre­ma Me­r­ke­lo­voj.

Pred­sed­nik Srbije

Ogro­m­na čast

l Pred­sed­nik Sr­bi­je Ale­k­san­dar Vu­čić po­no­vio je ju­če da je ogro­m­na ča­st što ne­ma­č­ka ka­n­ce­la­r­ka An­ge­la Me­r­kel do­la­zi u Beo­grad i osta­je ov­de na­j­du­že i da će s njom ima­ti vi­še sa­sta­na­ka i ra­d­nu ve­če­ru, kao i da je do­dat­na ča­st što će i pre­no­ći­ti u Sr­bi­ji. - Uvek sam otvo­ren s njom, a i ona sa mnom. Ni­ka­da ne­ću za­bo­ra­vi­ti po­dr­šku ko­ju nam je da­la 2015, kao i ka­da su nam Hr­va­ti uvo­di­li san­k­ci­je zbog mi­gra­na­ta, i što je pod­sti­ca­la in­ve­sti­ci­je - re­kao je Vu­čidodao da je za­hva­lan Me­r­ke­lo­voj i na pru­ža­nju po­dr­ške Be­r­lin­skom pro­ce­su.

Iva­na Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track