Najnovije vesti

ANTISRPSKA HISTERIJA U HRVATSKOJ NE PRESTAJE: Milanoviću smetaju srpske zastave!
Foto: BETA / HINA / Damir Sencar

nove varnice

ANTISRPSKA HISTERIJA U HRVATSKOJ NE PRESTAJE: Milanoviću smetaju srpske zastave!

Politika

Hrvatski predsednik bi morao da ima prečeg posla od vređanja nacionalnih osećanja i simbola Srba i pokušaja da se Srbi uplaše, poručio mu Aleksandar Vulin

Hrvatski predsednik Zoran Milanović još jedanput je potpalio antisrpsku histeriju u Hrvatskoj i pokušao da uvredi srpsko rukovodstvo, ali i državne simbole Srbije. Komentarišući poziv predsednika Aleksandra Vučića Srbima u regionu da isticanjem srpskih zastava obeleže Dan srpskog jedinstva, Milanović je drsko odgovorio:

- Besposlen pop i jariće krsti.

On je rekao i da ne može da veruje da vlast u Srbiji nema važnijeg posla, poput ekonomskog razvoja, uz opasku da Srbija zaostaje u tome u odnosu na Hrvatsku.

Ministar policije Aleksandar Vulin poručio je da nema prečeg posla od objedinjavanja Srba i nema važnijeg posla od očuvanja srpskog identiteta.

Aleksandar Vulin
foto: Nemanja Nikolić

- Milanović bi morao da ima prečeg posla od vređanja nacionalnih osećanja i simbola Srba i pokušaja da se Srbi uplaše i spreče da pokažu svoju nacionalnu pripadnost u Hrvatskoj. Mogao bi Milanović da nađe vremena i proveri kako ustaški zločinci dobijaju ulice u Hrvatskoj, ili kako u mnogim srpskim selima nema ni puta ni struje, a posebno da objasni zašto je Glavašu, osuđenom ratnom zločincu, dodelio činove i ordenje. Vučić je dokazao da o ekonomiji zna sve, baš kao što je Milanović dokazao da o Srbima ne zna ništa - izjavio je Vulin.

Hrvatska javnost problematizovala je i odlazak patrijarha Porfirija u Jasenovac, pa je Milovanović izbegao da direktno odgovori na novinarsko pitanje da li je to provokacija poglavara SPC.

Porfirije
foto: Ana Paunković

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Porfirije smeta većini Hrvata zbog izjava u kojima podseća na ustaše i njihove zločine.

Miodrag Linta
foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Patrijarh ima ne samo pravo nego i obavezu da ide na obeležavanje smrti svetih velikomučenika jasenovačkih, srpskih žrtava genocida koji se dogodio u najvećoj fabrici smrti na ovim prostorima. Hrvatskoj javnosti očigledno smeta poruka patrijarha da su ustaše počinile nezamislive zločine na tom mestu i da svi oni koji su činili te grozote treba da se ispišu iz svakog naroda. Dakle, Hrvati bi trebalo da se jasno ograde od takvih zločinaca, a to što im smeta takva izjava jasno govori da se hrvatsko društvo nije suočilo sa svojom mračnom prošlošću i da većina hrvatskog naroda, nažalost, ustaše ne smatra najvećom sramotom i ljudskim ološem - ocenio je naš sagovornik.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja