MINISTARSTVO PROSVETE ZA KURIR: Nastavnik koji zahteva od učenika udžbenik koji nije obavezan čini težu povredu radne obaveze!
Foto: Shutter

važno

MINISTARSTVO PROSVETE ZA KURIR: Nastavnik koji zahteva od učenika udžbenik koji nije obavezan čini težu povredu radne obaveze!

Društvo -

Učitelji nižih razreda u pojedinim beogradskim osnovnim školama tražili su od roditelja da, pored obaveznih udžbenika, plate još dodatnih 1.650 dinara za komplet zbirki zadataka, ali i kontrolne vežbe iz srpskog jezika, matematike i prirode i društva.

Roditelje je, kako je Kurir pisao, posebno začudilo što im se traži novac za kontrolne zadatke, koje su nekada učitelji smišljali sami.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objašnjavaju za Kurir ko i pod kojim uslovima može odobriti dodatna nastavna sredstva.

- Ustanova je obavezna da u okviru Godišnjeg plana rada predvidi potrebna dodatna nastavna sredstva, didaktička sredstva i didaktička igrovna sredstva u vaspitno-obrazovnom i obrazovno-vaspitnom radu. Odluku o potrebi za ovim sredstvima donosi vaspitno-obrazovno veće, odnosno nastavničko veće na obrazloženi predlog stručnih veća - kažu u Ministarstvu i dodaju da nastavnik može preporučiti učenicima korišćenje dodatnog nastavnog sredstva.

- Dodatno nastavno sredstvo može da se koristi, ali bez uslovljavanja kupovine od strane roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika. Nastavnik čini težu povredu radne obaveze ukoliko od učenika zahteva da kupi dodatno nastavno sredstvo - kažu u ministarstvu i ističu da se kupovina dodatnog nastavnog sredstva od strane roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika može vršiti isključivo po pribavljenoj saglasnosti Saveta roditelja i pribavljenoj pojedinačnoj saglasnosti svakog roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika učenika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track