NASILJE PRIVREMENIH PRIŠTINSKIH VLASTI UGROŽAVA BEZBEDNOST REGIONA! Ivana Luknar: Dužnost međunarodnih snaga je da odmah reaguju!
Foto: Privatna Arhiva

opasni potezi

NASILJE PRIVREMENIH PRIŠTINSKIH VLASTI UGROŽAVA BEZBEDNOST REGIONA! Ivana Luknar: Dužnost međunarodnih snaga je da odmah reaguju!

Politika -

Opsada Kosovske policije na Jarinju i blokada na administrativnom prelazu doveli su do tačke kada mora da se umeša međunarodna zajednica i zaustavi nasilje od strane Prištine, koje ugrožava bezbednost celog regiona, jasni su sagovornici Kurira.

Prof. dr Ivana Luknar navodi da situacija nije način postizanja ikakvog napretka, ne pogoduje Srbiji, ali ni zemljama u regionu.

- Iako se čini da ovaj događaj donosi određene koristi samoproklamovanoj državi Kosovo, šira slika koja se šalje međunarodnoj zajednici je nestabilnost regiona, što znači nedovoljna stabilnost za njegov dalji rast, razvoj i ulaganja. Fizičko nasilje, govor mržnje i politika optuživanja doprinose nazadovanju regiona. U savremenom svetu i politici umreženost znači vitalnost, a izolovanost, "samodovoljnost" propadanje. Pomenuta situacija nije način postizanja ikakvog napretka, ne pogoduje Srbiji, ali ni zemljama u regionu. Štaviše, situacija na Kosovu pitanje Zapadnog Balkana može zamrznuti na neko vreme. Pokrenuti Berlinski proces i inicijativa Otvoreni Balkan postavili su temelje međunarodne politike za stabilnost i razvoj viševekovno trusnog tla Zapadnog Balkana. Dužnost je regiona, pa i šire zajednice da reaguju na kršenje Briselskog sporazuma i garantuju mir i stabilnost. Jedini razuman korak je kooperativnost Srbije i Kosova i pronalaženje zajedničkog rešenja kroz mir i saradljivost obeju strana - rekla je Ivana Luknar.

I Dr Ilija Životi, narodni poslanik i stručnjak za bezbednost, navodi da su nasilje i populističke mere koje Kurti preuzima su vapaj očajnika.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Zoran Šaponjić, Privatna Arhiva

- Nasilje i populističke mere koje Kurti preuzima su vapaj očajnika koji pokusava da se na neki nacin dodvori svojim biracima. Jednostavno, u nedostatku investicija sa jedne strane i prisustvu korupcije i organizovanog kriminala sa druge u drustvu koje je apsolutno zavisno od strane pomoci Prištinske vlasti se umesto korenitim reformama okrecu nasilju. Medjutim istorija nas uci da je sila kao krajnja mera uvek pretposlednji akt neke vlasti. Poslednji je uvek i samo uvek strmoglavi pad jer ovakvi potezi ce nahraniti gladne nacionalisticke i ekstremne duhove samo do trenutka kada budu pristigli računi za placanje sledeceg meseca. Ukratko, pristinske vlasti kupuju vreme a ceh placaju svi građani Kosova i Metohije, ne samo Srbi. Predsednik Vučic je apsolutno u pravu kada postavlja pitanje Evropi, Postoji li Briselski sporazum ili ne. Neprihvatljivo je da Prištinska strana aktivira samo pojedine elemente i to tumaceci ih kako njoj odgovara. Mirnim protestima na Kosovu i diplomatskim aktivnostima Beograda odgovorili amo adekvatno i nismo dali povod Pristinskim vlastima da ovu situaciju iskoriste za izbijanje sukoba u kome bi Srbiju predstavili kao agresora. Posebno nas treba radovati jedinstvo naroda na Kim koje je odolelo svim pokušajima stranaca i pristinskih vlasti da putem potkupljivanja i ucena sprovedu taktiku zavadi pa vladaj, jer kao i u slucaju ugrizavanja prava na veroispovest u Crnoj Gorii i ugrizavanja prava u Republici Srpskoj postojanje cvrstog narodnog jedinstva bilo je presudno za sprecavanje najgoreg scenarija. Srpsko jedinstvo je bilo presudno - rekao je Životić.

Kurir.rs

Bonus video:

03:18

VOJNOPOLITIČKI ANALITIČAR KATEGORIČNO: Imamo spremne scenarije, čeka se da Priština prekorači

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track