ZAJEDNO DO SLOBODE: Na današnji dan 1866. Srbija i Crna Gora potpisale TAJNI SPORAZUM o zajedničkoj borbi i UJEDINJENJU
Foto: Vikipedija, Profimedia

knez mihailo i knez danilo

ZAJEDNO DO SLOBODE: Na današnji dan 1866. Srbija i Crna Gora potpisale TAJNI SPORAZUM o zajedničkoj borbi i UJEDINJENJU

Politika -

Događaji prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju ogolili su svu promašenost politike rasrbljavanja koja se u Crnoj Gori vodila pod vođstvom Mila Đukanovića.

Ali, istia s euvek pokaže, pa tako današnji dan može podsetiti da je upravo 23. septembra 1866. potpisan tajni ugovor o zajedničkoj borbi za oslobođenje od Turaka i ujedinjenje srpskih zemalja.

spomenik, Knez Mihailo, restauracija, Trg republike
foto: Tamara Trajković

Ugovor su potpisali tadašnji srpski knez Mihailo Obrenović i crnogorski knez Nikola I Petrović, a njime su se Beograd i Cetinje obavezali da će se zajednički pripremati, u političkom i vojnom pogledu, za ispunjenje dva krupna cilja: iserivanje Turaka sa srpskog etničkog prostora i ujedinjenje srpskog naroda. Ova dva cilja bila su decenijama u svesti Srba

takođe, knez Nikola se obavezao da će se u slučaju ujedinjenja dve države odreći prestola u korist kneza Mihaila, a ostavljena je i mogućnost da, u slučaju da knez MIhailo nema muških potomaka, na kneževski presto Srbije dođe Nikola.

Ovaj ugovor je samo jedan od brojnih primera da se istorija Srbije i Crne gore ne može gledati odvojeno. A Milo Đukanović i njegove "komite" su sigurno prespavali ovaj čas istorije, kao i mnoge druge.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track