VAPAJ OČAJNIH RODITELJA: Ana (4) iz Kuršumlije je teško bolesna, nedostaje još novčanih sredstava za lečenje u Turskoj
Foto: privatna arhiva

vreme neumitno teče

VAPAJ OČAJNIH RODITELJA: Ana (4) iz Kuršumlije je teško bolesna, nedostaje još novčanih sredstava za lečenje u Turskoj

Društvo -

Na početku, kada se rodila 7. februara 2017. godine u 26. nedelji i te prve dve godine pakla, nisam ni bila svesna koliko je zapravo naša Ana bolesna. Valjda nisam želela da pogledam istini u oči, ili mi je bilo lakše da ne mislim na to, kako bi imala snage da podnesem sve što se događalo. Sada kako vreme prolazi, a pomaka nema, sve mi je teže, počinje priču Anđela Kostić (25) iz Kuršumlije koja ima teško bolesnu ćerku od četiri i po godine.

Sa suprugom Bojanom pokušava na sve načine da olakša život svog jedinog deteta, koje ima epilepsiju, hidrocefalus i cerebralnu paralizu.

Ana Kostić
foto: privatna arhiva

Devojčica je rođena prerano u 26. nedelji sa svega 780 grama i 33 centimetra. Odmah na početku je imala ešerihiju i sepsu, teško zapaljenje mozga od bakterije klepsijela koju je dobila u petoj nedelji života. Malo, hrabro srce devojčice, požrtvovanost lekara na beogradskom institutu za neonatologiju, uspeli su da je održe i nakon pet meseci otpuštena je iz bolnice uz konstataciju lekara da je u teškom stanju. A kako raste, sveje gore.

"Mi smo non-stop u bolnici. Tamo smo po tri nedelje, pa desetak dana kod kuće i sve tako evo već četiri i po godine. Ne odustajemo, ali Ana ne drži samostalno glavu, ne hoda, ne može da guta i imam osećaj da uopšte nije svesna onoga što se oko nje dešava. Ja ne mogu da radim, jer moram da se brinem o njoj, a suprug radi sa drvima i pre dve godine je teško povređen u šumi. Naša jedina nada je tretman matičnim ćelijama u istanbulskoj klinici 'Liv' a za sve troškove nam je potrebno 25.000 evra", priča očajna Anđela, majka bolesne devojčice.

Ona dodaje da su već prikupili polovinu potrebne sume, ali da im je potrebna pomoć.

"Preko Fondacije 'Budi human' prikuplja se novac za našu Anu. Znam da je mnogo bolesne dece, ali se nadam da ćemo uspeti da sakupimo potreban novac i da joj olakšamo muke. Taj tretman matičnim ćelijama će joj omogućiti da se barem ukloni epilepsija i verujemo zaista da je to jedini način da joj pomognemo", dodaje Anđela.

Ana Kostić
foto: Budi human

Priznaje da se plaši budućnosti, posebno puberteta svoje devojčice.

"Svesni smo da ona nikada neće biti kao sva deca, ali moramo da se borimo i da joj pomognemo i molimo ljude da nam pomognu, jer sami nećemo uspeti", apeluje Anđela.

Sve što može, palo je na malenu Anu, a njene nežne okice odaju hrabro srce, koje možda nije svesno, ali se bori da preživi i živi. Pomozimo joj.

Kurir.rs/B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja