01:44

DOBRODOŠLI KUĆI: Obeležavanje 60 godina od prvog samita Pokreta nesvrstanih

beogradski sajam

PREDSEDNIK VUČIĆ: Skup povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih prilika za učvršćivanje saradnje

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da je skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih prilika da se postave "novi stubovi" za saradnju u budućnosti.

"Uprkos usponima i padovima, uveren sam da je istorija Pokreta nesvrstanih uspešna priča. Nije dovoljno da se samo nostalgično sećamo zlatnih godina Pokreta nesvrstanih, treba da postavimo nove stubove za buduće akcije u svetu dinamičnih promena u kojem danas živimo", rekao je Vučić na otvaranju skupa.

Podsećajući okupljene na hrabrost lidera koji su u polarizovanom svetu oformili alternativni put, pozvao je njihove naslednike da ovih dana u Beogradu razgovaraju o temama od zajedničkog interesa.

"Dobrodošli kući! Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću sa dušom koja želi mir. Beograd će vas, kao viševekovni simbol i raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada i grad gde su se različite civilizacije i kulture i religije uvek sretale, inspirisati na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje", naveo je.

Srbija je, kao naslednik Jugoslavije, osnivača Pokreta, ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih normi, rekao je Vučić.

"Nadam se da nećemo razgovarati samo o prošlosti, već i o budućnosti. Uveren sam da je svet dijaloga i kompromisa i dalje moguć. Budućnost jednakih, gde su ista prava primenjiva na sve, to je pravac u kojem se ovaj Pokret kretao od početka", kazao je.

Skupu na Beogradskom sajmu prisustvuju najviši zvaničnici Srbije, predstavnici 105 stranih delegacija i devet delegacija međunarodnih organizacija.

Među njima je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Rusija je jula ove godine stekla status posmatrača u Pokretu, osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vođstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

Na skupu je i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, iako je njegova zemlja članica NATO-a.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track