Džejkobson: Beograd i Priština odlučuju o temama
Foto: Vikipedija

Kosovo

Džejkobson: Beograd i Priština odlučuju o temama

Politika -
SAD snažno podržavaju proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da rešenje za sever Kosova vidi unutar sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova, navela je američka ambasadorka .

KOSOVSKA MITROVICA - Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi Džejkobson izjavila je danas da će delegacije Beograda i Prištine odlučivati o temama razgovora na visokom nivou i da pretpostavlja da će pitanje severa pokrajine biti deo dijaloga.

Džejkobson je, gostujući u programu mitrovičkog Radija "Kontakt plus", istakla da SAD snažno podržavaju proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da rešenje za sever Kosova vidi unutar sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova.

Ona je navela da taj predlog daje određena prava i garancije srpskoj zajednici na Kosovu, pomenuvši zagarantovana mesta u Skupštini, mogućnost obrazovanja prema srpskom planu i programu i mogućnost izbora policijskih službenika.

"Što se tiče severa Kosova, želimo da dođe do razvoja kapaciteta lokalne samouprave, razvoja civilnog društva i to su stvari koje smo sami čuli od građana ovde", rekla je Džejkobson.

Džejkobson je dodala da je veoma značajno što je Vlada Srbije iskazala spremnost da uđe u dalje razgovore i primenjuje sporazume koji su postignuti u dosadašnjem toku razgovora.

Navela je da je nastavak razgovora ali i implementacija do sada postignutih rešenja veoma značajni.

Dzejkobson, koja je nedavno preuzela funkciju ambasadora SAD na Kosovu, naglasila je da EU je bila veoma jasna u zahtevima kada je tražila od vlasti u Beogradu ukidanje tzv. paralelnih institucija.

"Vlada SAD konstantno poziva vlasti u Beogradu da ukinu paralelne institucije i da na jedan transparentan način sarađuje sa Vladom Kosova kako bi srpska zajednica imala pristup najboljim zdrastvenim i obrazovnim uslugama",kazala je ona.

Dzejkobson je dodala da je veoma važno da kosovska vlada i Euleks istražuju sve zločine počinjene na Kosovu i da je veoma važno da oni nastave da rade na tome.

"Jedan od naših glavnih ciljeva ovde je borba protiv kriminala i osnaživanje vladavine prava kako bi došlo do značajnijeg ekonomskog razvoja", zaključila je američka ambasadorka na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track