Najnovije vesti

RUSIJA OSUDILA POTEZE KOSOVSKIH VLASTI: KFOR da smiri raspojasane albanske radikale, politika Prištine vodi ka sukobu
Foto: MSP Rusije

reagovanje mip-a rusije

RUSIJA OSUDILA POTEZE KOSOVSKIH VLASTI: KFOR da smiri raspojasane albanske radikale, politika Prištine vodi ka sukobu

Politika

MOSKVA - Rusija je oštro osudila jučerašnje poteze prištinskih vlasti, ocenivši da su povezani sa predstojećim lokalnim izborima.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da Moskva "odlučno osudjuje ispade kosovskih rukovodilaca" uoči lokalnih izbora 17. oktobra.

"Odlučno osuđujemo ispade kosovskih rukovodilaca koji se osećaju nekažnjivim i koriste bilo koji povod uoči lokanih izbora kako bi medju lokalnim stanovništvom postigli eksploziju srbofobije i obezbedili prevagu ultranacionalističkih snaga, nesposobnih za pregovore", navela je Zaharova.

Zaharova je "upozorila da takva politika Prištine i nejasna reakcija njenih spoljašnjih šefova neizbežno provocira klizanje ka otvorenom sukobu i da uništava pretpostavke za dijalog".

Kosovska Mitrovica, Severna Mitrovica, Kosovo, ROSU, napad na Srbe, policija
foto: AP/Bojan Slavković

"Zahtevamo da Kfor ispunjava svoje obaveze u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN radi smirivanja raspojasanih albanskih radikala", navela je Zaharova.

Dodala je da NATO u potpunosti snosi odgovornost za osiguranje mira i bezbednosti.

Ona je navela da su specijalne snage kosovske policije juče "ponovo upale" na sever Kosova i time prekršile sporazum od pre nekoliko nedelja, postignut uz posredstvo EU.

"Imamo posla sa demonstrativnim odsustvom želje Albanaca da odbace svoje agresivne planove, usmerene na čišćenje pokrajine od nealbanskog stanovništva putem stvaranja neizdrživih uslova za život. Očigledno da radikalna 'Vlada' Aljbina Kurtija ne oseća odgovornost za bilo kakve obaveze", navela je Zaharova.

Juče ujutru su u severnom delu Kosovske Mitrovice izbili sukobi lokalnih Srba i kosovske policije, koja je navela da su njeni pripadnici došli na sever Kosova radi sprečavanja krijumčarenja robe.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja