POLITIČARI: Đilas po Šolakovom nalogu otišao u Ameriku da POLITIČKI RUŠI TELEKOM
Foto: Beta/Milan Obradović, screenshot

ZAŠTO JE ŠEF MULTIKOM STRANKE U VAŠINGTONU

POLITIČARI: Đilas po Šolakovom nalogu otišao u Ameriku da POLITIČKI RUŠI TELEKOM

Politika -

Đilas i Šolak preko svojih kompanija angažovali lobiste bliske Albancima da pomognu SBB u plasiranju dokaza protiv Telekoma Srbija. Lider SSP je otišao u Vašington da to politički progura, otkriva Kurir.

Lider Multikom partije / Stranke slobode i pravde Dragan Đilas otputovao je u Ameriku sa specijalnim zadatkom koji mu je izdao osnivač i suvlasnik Junajted grupe Dragan Šolak, a sve sa ciljem spasavanja njihovog zajedničkog biznisa, otkriva Kurir. Đilas je pravi razlog i prirodu svog boravka u Vašingtonu zabašurio opozicionim nastupom, te javnosti nije otkrivao da je tamo imao važnijeg posla osim traženja političke podrške za, kako to deklarativno opozicionari nazivaju, demokratizaciju srpskog društva.

Naši izvori kažu da ono što Đilas, kao političko krilo Šolakove Junajted grupe, krije jeste nastavak misije rušenja domaćeg Telekoma, a ona je nastavljena upravo u Americi. S obzirom na to da je tržišno poražen, Šolak borbu protiv Telekoma skreće na teren politike. Naime, Kurir je došao do pouzdanih saznanja da je ovaj dvojac naložio da njihove kompanije plate lobiste bliske Albancima u SAD koji treba da im, baš kao što pomažu Prištini, pomognu da na prave adrese plasiraju materijal protiv Telekoma u sporu sa SBB, kablovskim operaterom u vlasništvu Šolaka.

Uložili ogroman novac

- Šolak i Đilas su smislili plan da ulože ogroman novac u lobiranje kako bi Telekom ugurali na američku listu za sankcije. Time bi izdejstvovali da Telekom izgubi svoja prava na Premijer ligu, Juronjuz i Blumberg. Šolak je posebno besan zbog gubitka prava na najjaču englesku ligu i svim silama pokušava da smanji gubitke zbog tog poraza u trci za najgledaniji fudbal. Praktično mu je izmakao ispred nosa - objašnjava naš izvor.

Upravo ova tri poslovna poteza Telekoma - da obezbedi prava prenosa najpopularnijeg fudbalskog prvenstva i da u Srbiju dovede dva uticajna strana medijska brenda - trenutno su najveći trn u oku Šolaku, jer je njegova poslovna imperija u padu. Jak Telekom je neprijatelj Junajted grupi, jer je domaća kompanija u prethodne tri godine postala zdrava i čvrsta brana od nezajažljive bujice koju Šolak stvara gde god odluči da za sebe obezbedi dominantan položaj.

Pošto je njegova dominacija na srpskom tržištu zauzdana, Šolak se suočava sa ozbiljnim gubitkom profita, pa je sada, ne štedeći preostali novac, pokrenuo netržišnu kampanju s namerom da uništi Telekom, računajući da će tako vratiti bar deo izgubljenih poslova.

Lažni izveštaj

Izvori Kurira otkrivaju da je Đilas, predstavnik političkog krila Junajted grupe, u Ameriku za ove potrebe spremio lažni izveštaj o Telekomu, koji će pokušati da „politički“ progura u Vašingtonu, kao što su to već radili u Evropi. Ovaj izveštaj nije ništa drugo do političko-poslovni pamflet koji isključivo služi da se ocrni domaća kompanija i predstavi u najgorem svetlu.

SBB (Junajted grupa) je tržišno poražen i zato vlasniku SBB Šolaku i njegovom partneru Đilasu ostaje samo mogućnost da na politički način i kroz političke pritiske, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, pokušaju da se oporave od tog neuspeha na tržištu. Njihova zaduženost je sve veća, a konkurencija u regiji - Hrvatski telekom, Telekom Slovenije, A1, a pre svega Telekom Srbija - odnosi pobede svako u svojoj zemlji. Zbog toga je SBB i Junajted grupi preostalo još samo da se upuste u pokušaj da, kroz netržišne napade i političku diskvalifikaciju konkurenata, prevashodno Telekoma Srbije, oslabe ove učesnike na tržištu.

Kako je počelo

Uvek treba imati na umu kako je sve počelo. Kurcšlus na relaciji dva najveća igrača na tržištu je nastao kad se Telekom probudio i odlučio da ne pristane na skrajnut položaj na tržištu, na kojem je Šolak sebi napravio teren i diktirao pravila igre. Zapravo je drsko oterao konkurenciju i godinama gospodario u oblasti telekomunikacija. Međutim, domaće preduzeće je ulaganjem u kupovinu manjih operatera i pružanjem atraktivnih sadržaja osvajalo nove korisnike i nametnulo zdravu tržišnu utakmicu. Osim što je SBB ostajao bez korisnika, Junajted grupa se krnjila i u medijskom delu, jer su i brojna poznata TV lica napuštala Šolakovu kompaniju.

Dominacija se raspršila i to je bio okidač da Šolak uđe u otvoreni rat s Telekomom, s namerom da ga uništi i vrati pređašnje stanje u kojem se sve dešava po njegovom diktatu. U takvom Šolakovom carstvu žrtve su, u krajnjem ishodu, bili korisnici.

Otišao da se žali na vlast

Srbe s KiM nazvao kriminalcima

Dragan Đilas je u društvu potpredsednika SSP Borka Stefanovića boravio u Vašingtonu, odakle se žalio na vlast u Srbiji. On se sastao s Gabrijelom Eskobarom, specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan, kojem je, kako je ispričao za Glas Amerike, preneo da SSP od zemalja koje se zalažu za demokratiju očekuje da podrže „evropske standarde“.

Lider SSP je u intervjuu za Glas Amerike pričao i o izborima u Srbiji, šansama opozicije, kritikama na račun vlasti, ali i o Kosovu i Metohiji. Govoreći da se zalaže za pomirenje, Đilas je optužio Srpsku listu da je sastavljena od kriminalaca.

- Imate ljude koji su kriminalci, zaista su kriminalci, optuženi s raznih strana, osumnjičeni koji formiraju svoju listu na Kosovu i onda uzimaju 99 odsto srpskih glasova i sede u vladi Kosova - izjavio je Đilas.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković odgovorio mu je da je iz Amerike napao Srbe s KiM „u maniru istaknutog albanskog lobiste, na čemu bi mu pozavideli i svi političari u Prištini“.

- I dok Đilasu smeta Srpska lista, koja je danonoćno sa svojim narodom na barikadama delila sudbinu i branila svoja ognjišta, ne smeta mu Aljbin Kurti, o kome nijednu jedinu reč nije rekao - poručio je on.

štampano izdanje 6.11.2021.
foto: Kurir

KURIR VAM I OVE SUBOTE POKLANJA KUVAR! TEMA BROJA: Sitni kolači!

Poklon, Kuvar
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir danas svim čitaocima poklanjaju KUVAR. Tema broja su sitni kolači! Nema ničeg slađeg u vreme posta od naših tradicionalnih deserata.

Riznica ukusa koji sve govore: orasnice, bakine vanilice, posni kolačići sa orasima i suvim grožđem, starinske oblande s karamelom, posni kolačići s makom.. Naša tradicija nikada ne može da se ugasi jer je posebna i prepuna ljubavi.

Pokazaćemo vam korak po korak kako da napravite ovsene kolačiće sa suvim grožđem i bademima.

I hranljiv i lekovit! Orah je najzdraviji od sveg koštunjavog voća, sadrži duplo više antioksidanasa i obilje minerala.

I ovo treba da znate! Orah je uvek odličan dodatak i slatkim i slanim jelima. Lišće oraha se koristi za proizvodnju vina. Čaj od lista oraha pomaže kod obolelih desni. Kora oraha je odlična kod problema sa kožom i u tretmanima rana.

Master šef Raša kuva za vas: Zapečeni losos s povrćem, pileća krilca u pivu, cezar salata u tortilji, teleće šnicle u sosu od vrganja i restovan krompir, svinjski file s povrtnim rižotom...

Kurir.rs/Redakcija Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track