VUČIĆ O NUKLEARKAMA: Pregovaramo sa Orbanom, naša želja bi bila da budemo suvlasnici 15 odsto njihove
Foto: Printscreen/Pink TV

tek će biti doneta odluka

VUČIĆ O NUKLEARKAMA: Pregovaramo sa Orbanom, naša želja bi bila da budemo suvlasnici 15 odsto njihove

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas u Obrenovcu da će tek biti doneta odluka da li će naša zemlja učestvovati u gradnji nuklarki u okolnim zemljama ili će sama praviti modularne nuklearke (male modularne nuklarne rekatore).

Predsednik je kazao da će se svakako raditi na dobijanju struje iz energije sunca i vetra i iz drugih obnovljih izvora.

- Pre šest dana sam razgovarao sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom i ponudio da Srbija otkupi 15 odsto u njihovoj nuklearnoj elektrani, koja će biti završena 2035. godine, i spremna je da plati dobru cenu - rekao je Vučić.

Potvrdio je da je stiglo dosta ponuda i o gradnji modularnih nuklearnih reaktora i da Indija ima 14, a grade ih i Kanada, Amerika i Rusija. Vučić je rekao da je razgovarao i sa doskorašnjim bugarskim premijerom Bojkom Borisovim o njihovoj nuklearki u Belenu.

- Dobili smo mnogo raznih ponuda, moramo sami da vidimo i da osmislimo sa kim da razgovaramo oko modularnih nuklearki. Njih Indijci imaju 14, Kanada, Francuska, Amerika gradi, Rusi takođe. Treba sami da vidimo šta ćemo da radimo u godinama koje dolaze - rekao je Vučić.

Dodao je da to nije jednostavno pitanje, ali da odluka svakako neće biti doneta naprečac, već nakon ozbiljnih "cost-benefit" analiza, bezbednosnih analiza, dodajući da je sigurno da se time ne ugrožava životna sredina.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track