SNABDEVANJE GASOM GORUĆA TEMA U SVETU: Vučić: Nadam se da će nas Putin i ovoga puta razumeti po pitanju cene i obima isporuke
Foto: EPA/Michael Klimentyev

POLITIKA

SNABDEVANJE GASOM GORUĆA TEMA U SVETU: Vučić: Nadam se da će nas Putin i ovoga puta razumeti po pitanju cene i obima isporuke

Politika -

Trebalo bi da postignemo dogovor o povećanju isporuke, jer naša privreda najbrže raste u Evropi, naveo je predsednik Srbije

Pitanje gasa i energetske sigurnosti goruća je tema u svetu, imajući u vidu da je njegova cena čak pet puta veća nego početkom leta, te da prete i nestašice. U momentu dok gasna kriza uveliko kuca na vrata Evrope, upravo to će biti glavna tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina 25. novembra u Moskvi.

To je najavio i sam predsednik Vučić - fokus razgovora sa Putinom biće na ceni gasa i povećanju obima snabdevanja.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen

- Ovoga puta imaćemo mnogo konkretnih stvari o kojima ćemo razgovarati. Pored političke agende, nešto mogu da kažem, a ostaviću nešto za razgovor jedan na jedan. Rekao bih da je pitanje svih pitanja ovde u Srbiji gas - rekao je za Jutjub kanal Solovjov lajv srpski predsednik.

Naglasio je da je uveren da će sa ruskim predsednikom naći rešenje za tri stvari koje se odnose na gas, a to su - cena gasa i njegova količina, te to da je Srbiji potrebno sve više gasa.

Vladimir Putin
foto: EPA

- Mi trošimo sve više i više. Ako smo nekada trošili 1,1 milijardu kubnih metara gasa, sada koristimo 2,7 milijardi. Trebalo bi da postignemo dogovor o povećanju isporuke gasa jer naša privreda najbrže raste u Evropi - poručio je Vučić.

Istakao je i da je Putin uvek pokazivao razumevanje za Srbiju u teškim okolnostima.

- Nadam se da će nas i ovoga puta razumeti po pitanju cene i obima isporuke gasa - zaključio je Vučić.

Ekonomista Mlađen Kovačević za Kurir kaže da je u ovom trenutku izuzetno značajan susret dvojice predsednika.

Mlađen Kovačević
foto: Fonet

- Duboko verujem da će predsednik Putin uticati na to da nam firme iz Rusije obezbede i potrebne količine gasa, ali i da će cena tog energenta za našu zemlju biti znatno povoljnija nego, recimo, kada ga isporučuju Nemačkoj. To je izraz dugogodišnjeg prijateljstva Srbije i Rusije.

Takođe, koliko vidim, Rusiji je jako stalo da zadrži simpatije Srbije, a i u našoj državi je izuzetno povoljno raspoloženje prema njima kao našim tradicionalnim prijateljima, s kojima smo kroz istoriju bili na istoj strani. Verujem da će taj odlazak predsednika Vučića u Moskvu po pitanju energetske situacije i svi sporazumi koji će tom prilikom biti ugovoreni biti od izuzetnog značaja za našu državu i naš narod - smatra Kovačević.

Poznati ruski novinar ishvalio predsednika

Vučić je čudo, vitez, hrabar čovek!

Jedan od najpoznatijih ruskih novinara, Vladimir Solovjov, koji je uradio intervju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uoči njegovog sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi, a koji će biti emitovan uoči tog susreta, imao je samo reči hvale za srpskog predsednika. On je najavio na Jutjub kanalu intervju sa Vučićem i tom prilikom mu uputio reči hvale.

- Vučić se ozbiljno pripremio, on je neverovatan čovek - uči ruski jezik, vrlo interesantno govori kada ga pitaju o korupciji, otvoren, hrabar, jak čovek, koji veoma voli svoj narod i svoju zemlju, on je čudo, vitez - rekao je Solovjov.

Vučić polaznicima škole za mlade lidere

Ako nemaš neprijatelja, mali je posao koji si uradio

Predsednik Vučić razgovarao je juče sa polaznicima Škole za mlade lidere nekadašnjeg makedonskog predsednika Đorđa Ivanova i tom prilikom im uputio jaku poruku.

- Podelio sam s njima svoja politička i državnička iskustva u odgovoru na različite izazove današnjice, poput borbe sa pandemijom, kao i svoje viđenje budućnosti našeg regiona. Moja poruka njima je da sanjaju velike snove i imaju velike planove i da se ne osvrću na dežurne kritičare. Jer, kako je govorila Margaret Tačer, citirajući škotskog autora Čarlsa Makeja: "Ako nemaš neprijatelja, mali je posao koji si uradio" - napisao je predsednik na svom Instagram nalogu.

O razgovoru s ruskim liderom

Možete ući u NATO, ali ostajemo prijatelji

Predsednik Vučić je preneo zanimljiv detalj sa jednog od svojih prethodnih sastanaka s Putinom, na kojem je bilo reči o NATO. Naveo je da je to bio njihov deveti susret i da je Putin dobio različite informacije o stavu Srbije:

- Rekao mi je: "Dobro, Aleksandre, vi možete ući u NATO, ali naši narodi će ostati prijatelji." I tako sam ga slušao 35 minuta, a potom sam upitao: "A ko vam je to uopšte rekao? Dozvolite mi pet minuta i odgovoriću" - rekao je Vučić i potom istakao da Srbija ostaje vojno neutralna.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Evgeniy Paulin / Sputnik / Profimedia, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja