OŠTRA REAKCIJA: Srpska pravoslavna crkva odgovorila Violi fon Kramon zbog skandalozne poruke
Foto: Profimedia, Printscreen

saopštenje

OŠTRA REAKCIJA: Srpska pravoslavna crkva odgovorila Violi fon Kramon zbog skandalozne poruke

Politika -

Srpska pravoslavna crkva oglasila se povodom konstatacije poslanice Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viole fon Kramon da SPC ne postoji, već da je reč o autonomnim eparhijama.

U saopštenju SPC se kaže:

"Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske Pravoslavne Crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teoritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja".

Podsetimo, Fon Kramon je juče na Tviteru objavila skandaloznu poruku napisavši da u Nemačkoj ne postoji SPC, već samo autonomne eparhije. To je objavila nakon susreta sa episkopom dizeldorfskim i cele Nemačke Grigorijem Durićem sa kojim se sastala u subotu, da bi odmah potom tu objavu obrisala.

Viola fon Kramon
foto: Printscreen/Twitter

"Uz svo poštovanje, frau fon Kramon, ali važno je napomenuti da je Srpska pravoslavna crkva proruski entitet. Ako to promenite, biće sjajno, ali sumnjam", napisala je jedna korisnica na društvenoj mreži, nakon čega je usledio šokantan odgovor Fon Kramon:

"Nema ovde 'Srpske pravoslavne crkve', ovo su veoma autonomne eparhije koje se razlikuju od katoličke crkve. Popričajte sa episkopom, i iznenadićete se.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track