16:53

ŠTA SA PROTESTIMA?! Stručnjaci pojasnili dalje procedure za DVA ZAKONA koja su izazvala proteste

skupština srbije

HOĆE LI BITI NOVIH BLOKADA!? Stručnjaci pojasnili dalje procedure za zakone koji su izazvali proteste IZMENE TEK NA PROLEĆE?

Politika -

Sporni Zakon o eksproprijaciji, koji je bio jedan od razloga za ekološke proteste proteklih nedelja, neće se uskoro naći na dnevnom redu u parlamentu, smatra narodni poslanik Aleksandar Čotrić.

Na današnjoj sednici, navodi Čotrić, narodni poslanici će razmatrati predložene izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koje su bile drugi zahtev da protesti i blokade saobraćajnica prestanu.

Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi stupio je na pravnu snagu nakon što je usvojen i potpisan od strane predsednika Aleksandra Vučića, objasnio je advokat Aleksandar Radivojević.

Advokat je gostujući u jutarnjem programu Kurir televizije rekao da su aktuelne procedure izmene i dopune zakona.

"Zakon o referendumu je saglasan sa ustavom. Ne vidim zašto je bilo polemike oko njega. Ono što je pobralo veliku pažnju jeste način o donošenju odluka o raznim referendumima koji su mogli da se potpišu na raznim nivoima od Republike Srbije, pokrajine i lokalnih samouprava. Sporan je način kako se do zakona dolazilo, a zakon je predvideo samo ono što je predviđeno u Ustavu. Nije mogao biti stroži od Ustava. To znači da odluku na referendumu donosi većina izašlih birača, a ne kao ranije većina upisanih birača ili da izađe više od polovine da bi uspeo", objasnio je advokat.

Aleksandar radivojević, Aleksandar Čotrić
foto: Kurir TV

Kad je reč o Zakonu o eksproprijaciji, vraćen je u proceduru, odnosno predsednik je prema svojim ovlašćenjima odbio da ga potpiše, dodao je advokat.

"Vraća se podnosiocu zakona. Zakon je imao dosta manjkavosti. Prva je da nije bilo široke javne rasprave. Imate otvoren poziv Advokatske komore od pre mesec dana predsedniku Vučiću da ne potpiše zakon sa jasnim i decidiranim stavovima šta su propusti", rekao je Radivojević.

Dodaje da su protesti, koja su dva pomenuta zakona izazvala ekološki protesti, a naglašava da mu smeta politizacija.

"Ekološki protesti imaju puno opravdanja. Ako je predsednik smogao snage da ga ne potpiše, mislim i da bi Vlada Srbije mogla da smogne snage za kompletnu rekonstrukciju Ministarstva ekologije. Do sada smo imali ministre u koje narod nema poverenja, a ako ih pitate šta znači ekologija, ne verujem da će znati ako im baš saradnici ne objasne", zaključio je Radivojević i dodao da nam je na tom mestu potreban ekspert koji je predano posvećen ekološkom pitanju.

Aleksandar radivojević, Aleksandar Čotrić
foto: Kurir TV

Narodni poslanik Aleksandar Čotrić za danas je najavio sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se razmatrati predložene izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

"Uočeno je da treba izmeniti nekoliko članova i odredbi i to pre svega one da ne postoji obaveza za plaćanje overe potpisa od 40 dinara. Predstavnici predlagača i pokretača zakona će imati mogućnost da odrede predstavnike u tela koja se bave procesom o referendumu. Predviđeno je da Skupština Srbije ne može da menja odluku koja je doneta na referendumu četiri godine niti je moguće ponovo pokrenuti kroz referendumsko pitanje temu koja je jednom već odlučena naredne četiri godine", objasnio je Čotrić i dodao da smatra da će danas biti usvojene predložene dopune i izmene.

Aleksandar radivojević, Aleksandar Čotrić
foto: Kurir TV

Smatra da se Zakon o eksproprijaciji neće uskoro naći na dnevnom redu u parlamentu, makar ne u ovom sazivu.

"Radićemo do februara, posle toga počinje izborna kampanja, koja će trajati najmanje 45 dana, a izbori su zakazani za 3. april", naveo je narodni poslanik.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

08:53

Aleksandar Vučić razgovara sa građanima Jadranskog kraja zbog zabrinutosti oko istraživanja koja vrši kompanija Rio Tinto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track