PREDSEDNIK VUČIĆ U NOVOM SADU: Za nas je strahovito važno da unapređujemo saradnju sa japanskim prijateljima!
Foto: Kurir

gradnja

PREDSEDNIK VUČIĆ U NOVOM SADU: Za nas je strahovito važno da unapređujemo saradnju sa japanskim prijateljima!

Politika -

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvuje danas postavljanju kamena temeljca za izgradnju fabrike električnih motora u Novom Sadu.

- Za godinu dana obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Japana i u toj godini moći ćemo da prisustvujemo kraju izgradnji dve fabrike u Inđiji i Nidek i desumporizaciji u Obrenovcu. Napravljen je veliki pomak u konkretizovanju odnosa Srbije i Japana. Ovo je investicija koja predstavlja fantastičan uspeh za Srbiju... - rekao je Vučić.

Nidek, Aleksandar Vučić
foto: Kurir

Predsednik Vučić objasnio je kako je srećan kada predsednik Seki kaže da Japanci spremaju milijardu ipo da ulože u Evropu od toga milijardu će ići u Srbiji.

- Mnogo je teško dovesti predsednika Sekija na jedan dan, bilo gde, a ne da otvori jednu ovakvu investiciju. I ja sam mu na tome zahvalan. Srećan sam kada se predsednik Seki hvali uspesima kompanije Nidek - naveo je Vučić.

- Zato je za nas važno da ne stojimo, da dobijamo nove investicije. Biće 260 radnih mesta za naše ljude, a zatim i 500 koji će da rade u ovoj kompaniji. Za nas je strahovito važno da unapređujemo saradnju sa japanskim prijateljima! - rekao je između ostalog predsednik.

Nidek, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

- "Ne plaši se sporog hoda, nego stajanja" - citirao je predsednik staru poslovicu iz Japana i zahvalio se na prilici i poverenju u Srbiju.

Rekao je da je "strahovito važno da unapređujemo saradnju sa Japanom i da vidimo možemo li da dobijemo još investicija".

Predsednik je naveo da se nada da će svet uspeti da prevaziđe trenutne političke tenzije.

Vučić je dodao da je ovo osma fabrika u Novom Sadu za sedam godina.

- To mnogo govori o tome koliko se Srbija promenila. Ovo su fabrike koje suštinski menjaju poziciju naše zemlje, koje jačaju našu ekonomiju na najbrži mogući način - istakao je Vučić.

Kada ovakva kompanija dođe u Srbiju, to znači da smo pokazali odgovornost koja nam nekada nije bila svojstvena.

Obraćanje direktora Sekija

Kako je saopštio Nidek, pored predsednika ceremoniji je prisustvovao i glavni i izvršni direkora Nidek korporacije Đun Seki, ambasadora Japana u Srbiji Takahika Kacumata i direktora fabrike "Nidec Electric Motor Serbia" Marka Ivovića.

1 / 3 Foto: Kurir

Đun Seki, glavni i izvršni direktor Nidek korporacije rekao je da su pre osam meseci potpisali ugovor o ovoj investiciji, dobili odobrenje od Aleksandra Vučića, uspostavili kancelariju koju podržava Novi Sad i predsednik Srbije.

- Mi smo velika kompanija, a pravimo mali motor koji košta jedan do dva dolara, ali ih pravimo više od 80 miliona - istakao je Seki i dodao da kompanija prodaje više od tri milijarde motora godišnje.

Nidek je naveo da izgradnja fabrke u Novom Sadu trenutno predstavlja jednu od najvećih investicija u našoj zemlji.

Fabrika Nideka biće napravljena u Industrijskoj zoni Sever 4, na Kaćkom putu.

1 / 3 Foto: Kurir

Kompanija će u novom poslovnom poduhvatu slediti svoje višedecenijsko iskustvo, kao i primer ulaganja u grad Pinghu u Kini, gde je Nidek za 20 godina poslovanja uložio više od dve milijarde evra, a izgrađeno je 12 fabrika u kojima je zaposleno više od 12.000 ljudi.

Sporazumom se kompanija obavezala na ulaganje od 72,9 miliona evra i zapošljavanje 480 radnika, a predviđeni su i novčani podsticaji države Srbije u ukupnom iznosu od 8,9 miliona evra, kao i mogućnost ostalih vidova podsticaja, poput oslobađanja od poreza na dobit.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track