NASTAVAK PROTESTA ZLOUPOTREBA EKOLOŠKIH PROBLEMA! Stanković: Lideri velikih ambicija, a male kondicije hoće da ULICA ODLUČUJE
Foto: Kurir.rs/ I. Ž.

BURNO

NASTAVAK PROTESTA ZLOUPOTREBA EKOLOŠKIH PROBLEMA! Stanković: Lideri velikih ambicija, a male kondicije hoće da ULICA ODLUČUJE

Politika -

Nastavak protesta je zloupotreba ekoloških pitanja jer sada više nema neposrednog povoda koji su do tog protesta doveli, smatra analitičar Dejan Vuk Stanković.

Vlada Srbije, podsetimo, donela je na sednici 8. decembra odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik države Aleksandar Vučić.

Vlada je takođe predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima koji se odnose na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma, kao i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

zakon o ekspoprijaciji
foto: Kurir Televizija

- Predsednik Vučić je pri poseti Jadarskom kraju meštanima i čitavoj javnosti Srbije obećao da će pitanje otvaranja rudnika biti rešeno referendumom odnosno direktnim narodnim izjašnjavanjem - rekao je za televiziju Kurir politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

DVS
foto: Kurir Televizija

Država prema njegovim rečima nije htela da sprečava proteste jer je htela da se vidi da iza svega stoji politika i da organizatori pokažu političku nemoć.

- Nastavak protesta je zloupotreba jer sada više nema neposrednog povoda do koji su do tog protesta doveli. Stvar se uvodi u ravan političke kampanje. Lideri velikih ambicija, a male kondicije pokušavaju da patentiraju da ulica o svemu odlučuje - kaže Dejan Vuk Stanković.

Dodaje da je lider pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović jedan od retkih koji ima politički i simbolički kapital.

- Uspeo je ono što su pre njega uspeli advokati. I jedan je od retkih ljudi koji je političkom borbom uspeo da stekne značajan kapital kao politički i socijalni akter. Pitanje je zbog čega mi opoziciono delovanje svodimo na partije oko (Dragana) Đilasa i ovih nekoliko ekološko levih partija - navodi analitičar.

DVS
foto: Kurir Televizija

Podsetimo, nezadovoljni predlozima izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, hiljade građana je u Beogradu i desetinama gradova Srbije dva vikenda zaredom blokiralo glavne puteve, sa zahtevom da se dva zakona povuku iz skupštinske procedure.

Kurir.rs

Bonus video:

00:56

Protest na Gazeli

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track