OSTALA IM POLOVINA KAZNE: Jovica Stanišić već odslužio 5 godina i 4 meseca, a Simatović 6 i po od izrečenih 12 godina zatvora
Foto: EPA/AP/Michael Kooren

OSUĐENI U HAGU

OSTALA IM POLOVINA KAZNE: Jovica Stanišić već odslužio 5 godina i 4 meseca, a Simatović 6 i po od izrečenih 12 godina zatvora

Politika -

HAG/BEOGRAD - Bivši šef Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić, nepravosnažno osuđen na 12 godina zbog ratnih zločina u BiH, pohvalio je danas pred sudom u Hagu upravu i lekare u sudskom pritvoru za "odgovoran i savestan pristup" njegovom lečenju."Svih ovih meseci i godina, uprava pritvora i medicinska služba imaju odgovoran i savestan pristup mom lečenju. To je činjenica koju sam želeo da čujete", rekao je Stanišić tokom rasprave o stanju u postupku, preko video veze iz pritvora.

Jovica Stanišić, Franko Simatović Frenki, Hag, Haški tribunal, suđenje
foto: AP, EPA

Kako su utvrdili lekari u Hagu i u Beogradu, Stanišić dugo pati od hronične bolesti organa za varenje (paučitis).

Branilac Vejn Džordaš najavio je da će uskoro sudu podneti zahtev da Stanišić zbog bolesti ponovo bude pušten na privremenu slobodu u Srbiju.

Džordaš je naznačio da je "u jednom trenutku bio zabrinut zbog Stanišićevog zdravstvenog stanja, ali da je sve rešeno na zadovoljavajući način".

Pohvalama za lekare u haškom pritvoru pridružio se i nekadašnji Stanišićev pomoćnik Franko Simatović Frenki, takođe prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina u BiH.

Kako je preneo njegov branilac Mihajlo Bakrač, Simatović je "izrazio veliku zahvalnost i zadovoljstvo uslovima u pritvoru i medicinskim tretmanom" koji ima.

Sam Simatović, posredstvom video veze, potvrdio je iz pritvora u Sheveningenu da je njegov zastupnik rekao sve što je on želeo.

Stanišića (71) i Simatovića (71), haški sud je 30. juna, posle ponovljenog sudjenja, proglasio krivim za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja Muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca, koje su u aprilu 1992. počinile Crvene beretke.

Optužbi da su odgovorni za zločine u Republici Srpskoj Krajini i još četiri bosanske opštine, Stanišić i Simatović su prvostepenom presudom oslobođeni.

Jovica Stanišić
foto: Nemanja Pančić

Na tu presudu žalbe su uložili branioci, tražeći oslobađanje, ali i tužioci koji zahtevaju da optuženi budu proglašeni krivim i za druge zločine i da im kazne budu pooštrene.

Stanišiću je sud u izdržani deo kazne priznao 1.934 dana koje je proveo u pritvoru od prvog hapšenja 2003. godine.

Simatović je, kako piše u presudi, u pritvoru već izdržao 2.348 dana kazne.

Iz toga, po slobodnoj računici, proizlazi da je Stanišić odslužio pet godina i četiri meseca, a Simatović šest i po godina od izrečene kazne od 12 godina.

Stanišić i Simatović prvi su zvaničnici Srbije osuđeni nepravosnažno za zločine u BiH.

Proces Stanišiću i Simatoviću - uključujući prvo i ponovljeno suđenje - najduži je u istoriji suda u Hagu i traje 18 godina.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Djindjića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

Prvo sudjenje je počelo, posle jednog neuspešnog pokušaja, u junu 2009.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

U maju 2013, Haški tribunal je prvostepenom presudom Stanišića i Simatovića oslobodio krivice.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje koje je počelo u junu 2017, a završilo se novom prvostepenom presudom 30. juna ove godine.

Stanišić je celo ponovljeno suđenje proveo na privremenoj slobodi u Beogradu.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

05:33

ZA STRANE SILE MI SMO POTROŠNA ROBA! Generalu Sretenu Lukiću ograničena ljudska prava HAG DONEO POLITIČKE, A NE PRAVNE ODLUKE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track