16:19

Profesor sa FPN objasnio kome i zašto ne odgovara mir u regionu PUŠTAJU JEDNE NA DRUGE!

OTVORENI BALKAN

KURTI SLANJEM KAZNENE EKSPEDICIJE U ŠTRPCE POSLAO PORUKU: Stručnjak otkrio zašto stranci huškaju NARODE NA BALKANU jedne na druge

Politika -

Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti namerno je poslao specijalce u Štrpce na dan kad je u Tirani potpisan niz važnih sporazuma u okviru inicijative Otvoreni Balkan, smatra predsednik Komisije za nestale Veljko ODalović.

- Očigledno je to bio pokušaj, kad se ostvaruju neki rezultati, da Kurti okrene priču. Ne mogu da objasne zašto nisu deo toga. Ovde nisu upali naoružani Albanci nego su upale specijalne jedinice kojima to nije posao - rekao je Veljko Odalović u jutarnjem programu Kurir televizije.

Open Balkan
foto: Kurir Televizija

Odalović navodi da nije bilo potrebe za slanjem specijalaca u srpsku sredinu.

- Upotreba tih jedinica je vrlo jasno definisana. Mogao je bilo kakav pozornik da uruči poziv - dodao je Odalović.

Open Balkan
foto: Kurir Televizija

Srbija je juče u Tirani, podsetimo, potpisala sa Severnom Makedonijom i Albanijom Sporazum o radnim dozvolama, Sporazum o integrisanim sistemima elektronskih usluga i četiri sporazuma iz oblasti veterine i fitosanitarne inspekcije koji treba da olakšaju promet živih životinja i proizvoda biljnog i životinjskog porekla.

- Ljudsko biće je osuđeno na suživot. Nacije na Balkanu su izmešane. Taj suživot koji se sada zagovara je prirodan. Što se mudrije taj suživot osmisli to znači manje ratova i sukoba. I sama Evropska zajednica je stvorena kao što se stvara Balkan - kaže profesor Dragan Simeunović sa Fakulteta političkih nauka.

Open Balkan
foto: Kurir Televizija

Simeunović podseća da su ideju suživota zagovarali mnogi, a među njima recimo i Dimitrije Tucović.

- Što se više narodi na Balkanu zbližavaju to više postaju suvišne velike sile i to njima ne odgovara. Naša je tragedija je sastavljena u neprekidnom uplitanju stranaca i neprekidnom sapltanju i zavađanju i puštanju jednih na druge - rekao je profesor Simeunović.

Kurir.rs

Bonus video:

01:55

DA LI ĆE OTVORENI BALKAN TRANSFORMISATI REGION? Vladislav Jovanović i Slobodan Zečević: Koliko je značaj ove inicijative

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja