Josipović: Sve lakše rešavamo probleme sa Srbijom

Josipović: Sve lakše rešavamo probleme sa Srbijom

Politika -
Već smo imali mnoge uspehe, iako smo još daleko od potpunog rešenja, rekao predsednik Hrvatske

ZAGREB - Između Hrvatske i Srbije postoje mnogi otvoreni problemi, kao što su granica na Dunavu, pitanje nestalih lica, gonjenje ratnih zločinaca i pitanja vlasništva, ali razrešavanje tih pitanja postaje sve jednostavnije, izjavio je danas hrvatski predsednik Ivo Josipović.

"Kao posledica rata postoje mnogi otvoreni problemi između Hrvatske i Srbije, kao što su granica na Dunavu, pitanje nestalih lica, gonjenje ratnih zločinaca i pitanja vlasništva", rekao je Jospović i naveo da postoji mnogo pitanja koja se moraju razjasniti, ali da to postaje sve jednostavnije."Već smo imali mnoge uspehe, iako smo još daleko od potpunog rešenja", rekao je Josipović za austrijsku novinsku agenciju APA tokom Evropskog foruma u Albahu u Austriji. Na pitanje hoće li dolazak Tomislava Nikolića na mesto predsednika Srbije otežati ili olakšati bilateralna pitanja, Josipović je, kako prenose hrvatski mediji, odgovorio da treba pričekati neko vreme.

"Hrvatska ima veliki interes za razjašnjenje tih pitanja kao i za dobre odnose sa Srbijom, ali znate da je politička istorija predsednika Nikolića za nas pomalo teška, a nakon što je izabran dao je nekoliko izjava koje nisu bile od pomoći. Najvažnije je da sad bude spreman da bude drugačiji političar od onog što je bio u 90-im godinama", rekao je Josipović. "Hrvatska će podržati susedne zemlje u njihovom približavanju Evropskoj uniji, a između ostalog daće im na raspolaganje svoja iskustva i tehnička znanja", kazao je Josipović."U našem je strateškom interesu da naši susedi budu u EU i u bezbednosnom i u ekonomskom kontekstu", rekao je hrvatski predsednik.

Josipović je podsetio da mnogi hrvatski građani imaju rodbinu ili prijatelje u tim zemljama, pre svega u Bosni i Hercegovini i Srbiji, kao i da je Hrvatska poklonila Srbiji i BiH prevod evropske pravne tekovine i da je Hrvatski sabor odlučio da Hrvatska neće susedima stvarati prepreke na putu prema EU. Ističući da ni s BiH nije još sve rešeno, kao što su granice, Josipović je ocenio da to nisu veliki politički problemi.

APA podseća na svađu njega i saborskog poslanika Samostalne demokratske srpske stranke i predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca, kao i da je Josipović izjavio da je primio pritužbe mnogih Srba u Hrvatskoj da su Pupovac, SDSS i SNV zauzeli ceo politički i finansijski prostor u Hrvatskoj namenjen Srbima. "To sam izgovorio i mislim da svi naši srpski sugrađani moraju imati iste mogućnosti učešća u politici i korištenja svojih ustavnih manjinskih prava", rekao je Josipović.

On, kako je rekao, ne očekuje zastoj u procesu ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s EU, i pored spora oko Ljubljanske banke i novca štediša koji ta banka nije vratila. Ocenio je i da je raspoloženje prema EU-a u Hrvatskoj dobro, i pored krize evra. Na pitanje o pristupu Hrvatske evro zoni, Josipović je podsetio da Hrvatska trenutno ne ispunjava kriterijume za pristup i da će do toga proći još najmanje pet do 10 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track