BADŽA JE BIO OPASNO DOBAR POLICAJAC Slobin general izrešetan pred sinom, Služba znala šta mu se sprema TO UBISTVO JOŠ JE MISTERIJA
Foto: Rts Printscreen

ceo državni vrh bio mu na sahrani

BADŽA JE BIO OPASNO DOBAR POLICAJAC Slobin general izrešetan pred sinom, Služba znala šta mu se sprema TO UBISTVO JOŠ JE MISTERIJA

Politika -

Navodno, samo 17 dana ranije SDB je dobila upozorenje da će on biti likvidiran, ali ubistvo nije sprečeno. Kako je od pozornika u Tašmajdanskom parku dogurao do generala policije

BEOGRAD - Radovan Stojčić Badža, general-pukovnik i zamenik ministra policije, ubijen je 11. aprila pre 24 godine, a njegovo ubistvo i dan-danas je misterija.

GDE SU NESTALI BADŽINI MILIONI: Kada je ubijen imao 700.000 maraka u torbici, NIKO NE ZNA GDE SU PARE!

Brutalno je likvidiran u tada poznatoj beogradskoj piceriji Mama mija, u tadašnjoj ulici Generala Ždanova, a današnjoj Resavskoj. Rođen je 1951. u Nišu a ubijen 11. aprila 1997.

Radovan Stojičić Badža
foto: Rts Printscreen

Navodno, samo 17 dana ranije SDB je dobio upozorenje da će on biti likvidiran, ali ubistvo nije sprečeno.

KAKO JE LIKVIDIRAN PRVI ČOVEK SRPSKE POLICIJE: Telo Voje Amerikanca pluta Dunavom, Badža će živeti još 15 dana!

Pre nego što je postao zamenik republičkog ministra policije i načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije, general-pukovnik Radovan Stojičić Badža (46) bio je na čelu Teritorijalne odbrane istočne Slavonije i, formalno, Arkanov pretpostavljeni. Zajedno su se fotografisali 1991. godine u Erdutu.

Kako je Badža od pozornika na Tašmajdanu dogurao do generala policije

Radovan Stojičić policijsku karijeru počeo je kao pozornik u Tašmajdanskom parku. Već u srednjoj milicijskoj školi bavio se rvanjem i džudoom, a zatim je završio višu trenersku školu, pa DIF, da bi magistrirao na temi o fizičkoj kondiciji specijalaca. Postao je referent fiskulture u gradskom SUP u Beogradu, a sredinom osamdesetih postao je zamenik komandanta u Specijalnoj jedinici MUP Srbije.

Učestvovao je u izbacivanju rudara koji su štrajkovali u Starom trgu na Kosovu, a zatim je rukovodio teritorijalnom odbranom u istočnoj Slavoniji, dok je tamo sa svojim „tigrovima“ bio i Željko Ražnatović Arkan. Iz tog vremena datiraju optužbe da se Stojičić upleo u kriminal i šverc velikog obima, što je kasnije navođeno kao motiv za ubistvo.

Šta se dogodilo kobne večeri, otkud Badža u piceriji?

Te večeri, Stojičićev sin Vojislav sedeo je u restoranu „Mama mija“ s prijateljem koji je po zanimanju bio carinik. Oko ponoći mladić je telefonom pozvao oca i rekao mu da dođe. Stariji Stojičić se ubrzo pojavio u svom BMW. Seo je leđima okrenut ulazu i izlogu restorana. Nasuprot njemu sedeo je Vojislav, a s leve strane stola bio je prijatelj.

Radovan Stojičić Badža
foto: Rts Printscreen

Pola sata posle ponoći na vratima se, držeći automat, pojavio muškarac visok oko 185 cm, u tamnoj jakni, tamnim farmerkama i s čarapom na glavi. Uzviknuo je: „Svi na pod!“ i ispalio rafal u zamenika ministra.

Svi hici pogodili su Stojičića u vrat i glavu i ubili ga na mestu. Niko drugi nije povređen. Ubica je zatim istrčao iz kafane, ispalio jedan rafal u veliki izlog i nestao bez traga.

Branko Ðurić, bivši šef beogradske policije

ČUVENA IZJAVA: BADŽU SU UBILE CIGARE

U vreme intenzivnog istraživanja ubistva Badža se nikada nije direktno dovodio u vezu sa švercom cigareta, niti se u to vreme o tome otvoreno govorilo. Međutim, nekoliko godina kasnije, 17. januara 2002. godine, pred anketnim odborom saveznog parlamenta koji je ispitivao okolnosti ubistva ministra odbrane Pavla Bulatovića, general Branko Đurić, tada već bivši šef beogradske policije, dao je onu čuvenu izjavu: „Badžu su ubile cigarete“. Tu Đurićevu tezu potvrdio je kasnije na svedočenje pred anketnim odborom pred koji je doveden iz beogradskog CZ i Radomir Marković, bivši šef Državne bezbednosti. Ali na tim tvrdnjama se sve završilo.

Prema nekim izvorima, ostali gosti u restoranu, među kojima je bilo i policajaca, ostali su da leže još čitavih pet minuta. Naoružani pripadnici MUP Srbije zaustavljali su gotovo sve automobile koji su napuštali Beograd, legitimisali vozače i zapisivali registracije. U samom gradu legitimisani su i pretresani prolaznici, a bilo je i zaustavljanja autobusa GSP... Ubica nije pronađen.

Radovan Stojičić Badža
foto: Rts Printscreen

Sredinom 2016. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Sinišu Stojičića, Badžinog brata, na četiri i po godine zatvora zbog šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina. Radovan Stojičić Badža se u optužnici pominje kao jedan od organizatora grupe i da je zloupotrebom službenog položaja sprečavao da bude otkriven šverc duvana.

Radovan Stojičić Badža
foto: Rts Printscreen

Šta Lule ispričao autorima knjige „Oni su jači od nas“

A visoki funkcioner SDB i pomoćnik Jovice Stanišića Radoslav Lukić Lule ispričao je autorima knjige „Oni su jači od nas“ Miodragu Vukoviću i Vojislavu Tufegdžiću da mu je 17 dana pre Badžinog ubistva jedan beogradski advokat preneo upozorenje da će Badža biti likvidiran u narednih petnaest dana jer je, navodno, bio umešan u likvidaciju kriminalca Voje Raičevića, poznatijeg kao Voja Amerikanac, godinu dana ranije.

Lukić je o tome odmah izvestio Stanišića i o tome sastavio službenu belešku, ali ubistvo nije sprečeno.

Žabac: Badža je bio strašan policajac

Nebojša Tubić Žabac, najveći don žuan među opasnim momcima sa asfalta izjavio je svojevremeno za Balkan info da je Badža bio strašan policajac.

- Lud, lud je bio... džudista, opasan - rekao je Žabac dodavši da mu je Badža poklonio pištolj sa prigušivačem, a on njemu porše 911.

Kurir.rs/Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track