Kacin i Grubješić: Delima ubrzati evrointegracije
Foto: Tanjug

Kacin i Grubješić: Delima ubrzati evrointegracije

Politika -
Moramo na delu da ubrzamo evropske integracije, ali ne zato što to traži Brisel, već zato što je to u interesu Srbije i njenih građana, rekla je Suzana Grubješić

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić obavestila je danas izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina o koracima koje Srbija planira da preduzme u procesu evropskih integracija i istakla da bi nova vlada trebalo delima da ubrza evropske integracije i da političku volju pretvori u konkretne aktivnosti. "Moramo na delu da ubrzamo evropske integracije, ali ne zato što to traži Brisel, već zato što je to u interesu Srbije i njenih građana", rekla je Grubješić, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta. Potpredsednica Vlade je posebno istakla da je veoma važno da Srbija učešćem na regionalnim forumima aktivno brani svoje nacionalne interese, a ne da se samoisključuje. Ona je ponovila da bi trebalo prestati sa licitiranjem o dobijanju datuma za početak pregovora sa EU, kao i o tome da li će godišnji izveštaj Evropske komisije biti pozitivan ili negativan. Kacin je, kako se navodi, izrazio očekivanje da će Srbija nastaviti sa unutrašnjim reformama jer je to - kako je rekao - najbolji način za ubrzanje puta ka članstvu u EU. Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević, dodaje se u saopštenju. Kacin je posetu Srbiji započeo juče u Novom Sadu - porukom da ove godine Srbija ne može da računa na datum početka pregovora sa EU, a u Zrenjaninu i Beogradu potom objasnio da je ključni problem u državi - sistemska korupcija.

"Datum početka pregovora sigurno neće biti u ovoj godini, a biće objavljen onda kada Srbija pokaže dokaze da je spremna za proces ulaska u EU", rekao Kacin. Posle susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem Kacin je juče rekao da se sa Nikolićem složio da je sistemska korupcija rak rana društva, ali da veruje da aktuelna vlada i predsednik Srbije mogu voditi Srbiju napred.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja