OD RASPADA DRŽAVE PROŠLO VIŠE OD 30 GODINA, A IMOVINA SE I DALJE DELI: Naslednice SFRJ prodaju Titove zgrade u Njujorku i Bernu!
Foto: Shutterstock

na doboš

OD RASPADA DRŽAVE PROŠLO VIŠE OD 30 GODINA, A IMOVINA SE I DALJE DELI: Naslednice SFRJ prodaju Titove zgrade u Njujorku i Bernu!

Politika -

Naslednice SFRJ ulaze u prodaju dva objekta koje je u Njujorku i Bernu koristila bivša zajednička država. Nekretnina u najvećem gradu SAD, koja je služila za stalnu misiju pri UN, biće prodata za čak 50 miliona dolara, jer nijedna država sukcesor Jugoslavije nije zainteresovana da je kupi. Zgradu bivše rezidencije i ambasade SFRJ u Bernu otkupiće Srbija za 7,7 miliona švajcarskih franaka.

Zeleno svetlo da se ovo realizuje dao je Savet ministara BiH koji je doneo Odluku o zajedničkoj prodaji pomenutih objekta. Savet je istovremeno informisan o prodaji ovih nekretnina i Nacrtu kupoprodajnog ugovora "Residential Contract of Sale", koji je neophodan za završetak postupka zajedničke prodaje država sukcesora.

- Zajednički komitet za raspodelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ je prihvatio kupoprodajnu cenu u iznosu od 50 miliona američkih dolara, što je najviša ponuda, s obzirom na to da je poslednja ponuđena cena iznosila 42,5 miliona američkih dolara, a vrednost nekretnine je ranije procenjena na 30 miliona američkih dolara - saopšteno je iz Saveta ministara i precizirano da je udeo BiH 15 posto ukupnog iznosa, odnosno 7,5 miliona američkih dolara.

Na isti način će se raspodeliti i eventualni troškovi koji će nastati prilikom prometa nekretnine u postupku zajedničke prodaje Stalne misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku. Savet ministara je na predlog Ministarstva spoljnih poslova doneo odluku o odobravanju zajedničke prodaje objekta ambasade/rezidencije bivše SFRJ u Bernu. U saopštenju se podseća da je ranije Zajednički komitet za raspodelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ prihvatio kupoprodajnu cenu Srbije u ukupnom iznosu 7,78 miliona švajcarskih franaka.

- Kako je Srbija jedna od pet suvlasnica ove nekretnine, 4.706.900 švajcarskih franaka predstavlja otkup suvlasničkih udela od ostale četiri države - BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije - navodi se u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja