U ZUBINOM POTOKU TRI CRKVE OPLJAČKANE OD POČETKA GODINE: Uhapšen Albanac, otimao novac i druge dragocenosti
Foto: Filip Plavčić

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U ZUBINOM POTOKU TRI CRKVE OPLJAČKANE OD POČETKA GODINE: Uhapšen Albanac, otimao novac i druge dragocenosti

Politika -

Od početka godine, opljačkane su tri pravoslavne crkve u opštini Zubin Potok, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Proteklog vikenda obijena je i poharana Crkva Svetog Jovana u Donjim Varagama, a prethodnih dana se na meti razbojnika našla Crkva Svetih oca u selu Zupče, kao i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u mestu Jagnjenica.

Iz svetinja Srpske pravoslavne crkve ne samo da je odnet novac i druge dragocenosti, već su tokom premetačine razbacane i crkvene relikvije, saopštila je Kancelarija.

U Zubinom Potoku, uhapšen je Albanac koji se sumnjiči za ovu seriju napada na hramove SPC.

"Ovakav odnos pripadnika albanske zajednice prema verskim objektima Srpske pravoslavne crkve slika je političkih prilika i poruka koje svakodnevno šalju politički lideri iz Prištine, kao i nova potvrda ugroženosti pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Više je nego jasno, ističe se, da kada u Prištini ne postoji jasna i nedvosmislena politička opredeljenost da se poštuje i neguju verska raznolikost i tolerancija, tada na terenu svedočimo svakovrsnim napadima na pravoslavne hramove.

"Nažalost, od početka godine, nastavio se negativan trend porasta etnički motivisanih incidenata prema Srbima na prostoru Kosova i Metohije, njihovoj privatnoj imovini, a sada i hramovima SPC", ukazuje se u saopštenju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track