MINISTARKA OBRADOVIĆ U SKUPŠTINI: Veće plate za državne nameštenike koji su ostali ispod minimalca! Evo koja su to zanimanja
Foto: Zorana Jevtić

predlog zakona

MINISTARKA OBRADOVIĆ U SKUPŠTINI: Veće plate za državne nameštenike koji su ostali ispod minimalca! Evo koja su to zanimanja

Politika -

BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović predstavila je danas u Skupštini Srbije Predlog izmena Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, kojim se predviđa izmena koeficijenata za obračun i isplatu plata zaposlenih koji obavljaju prateće pomoćno–tehničke poslove u državnim organima.

"Na predloženi način doprinosi se ostvarivanju načela uspostavljenog opštim propisom o radu, koji podrazumeva ostvarivanje jednake zarade za isti rad ili rad iste vrednosti, s obzirom da se zarada slične vrednosti omogućava za obavljanje poslova nameštenika koji su iste ili slične složenosti kao poslovi koji obavljaju državni službenici u odgovarajućem zvanju", rekla je Obradović pred poslanicima.

Vlada Srbije, Tabla, Nemanjina 11
foto: Dado Đilas

Objasnila je da se pravi razlika u odnosu na poslove nameštenika za koje se zahteva osnovna škola i niži nivo kvalifikacija, a čija isplaćena plata je bila izjednačena sa nameštenicima čiji poslovi zahtevaju srednje stručno obrazovanje.

"S obzirom da je osnovica za obračun plata zaposlenih nameštenika u organima državne uprave, rasla sporije od rasta minimalne zarade, osnovne plate nameštenika čija su radna mesta razvrstana od četvrte do šeste platne grupe ostale su ispod minimalne zarade. Ovim predlogom zakona, nakon sprovedenih opsežnih konsultacija sa socijalnim partnerima, prihvaćena je njihova inicijativa za uvećanje koeficijenta nameštenika, imajući u vidu prirodu namešteničkih poslova i njihov doprinos funkcionisanju organa, naročito u pravosudju", rekla je Obradović.

Povećanje se, prema njenim rečima odnosi na daktilografe, dostavljače, kurire, zaposlene na prijemu i ekspediciji pošte i drugim poslovima koji značajno doprinose nesmetanom funkcionisanju sudova i tužilaštava.

Dodala je da će se koeficijent za radna mesta od treće do šeste platne grupe promeniti tako da se umesto koeficijenta 1,9 za zaposlene sa višom školom ili studijama prvog stepena, odredjuje koeficijent 1,96.

Umesto 1,5 za one sa srednjom školom određuje se koeficijent 1,71, za one sa osnovnom školom i dve godine srednje umesto 1,2 odredjuje se 1,38 i umesto koeficijenta 1,00 za radna mesta sa osnovnom školom odredjuje se koeficijent 1,20.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track