08:55

Srbija otvara zajedničke ambasade sa Mađarskom

smanjenje troškova

POČELO OD MALTE: Srbija otvara zajedničke ambasade sa Mađarskom STAROVIĆ OTKRIO I DETALJE PODELE IMOVINE SFRJ

Društvo -

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija raspala se pre 30 godina, a poslednja vest glasi da njene naslednice ulaze u prodaju objekta koji je u Njujorku korišćen za stalnu misiju pri Ujedinjenim nacijama.

Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, otkrio je koja je trenutna situacija vezana za objekte bivše SFRJ.

- Prošlo je punih 30 godina od raspada SFRJ i 21 godina kad su države sukcesori zaključile sporazum o sukcesiji. Taj proces je veoma zahtevan i kompleksan. Zato on toliko i traje - rekao je Starović u jutarnjem programu Kurir televizije.

Državni sekretar se osvrnuo na realizaciju aneksa bez sporazuma o sukcesiji koji je u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova i tiče se raspodela imovine SFRJ.

- Na početku tog procesa predmet sukcesije je bilo 123 objekta u različitim državama sveta. Uspostavljene su univerzalne formule. Postoje procentualne kvote gde recimo Saveznoj Republici Jugoslaviji pripada 39,5 odsto, što se sada odnosi na Republiku Srbiju dok ostalim državama sukcesorima pripada manji procenat. Do danas od 123 objekta ostalo je nerešeno samo 16 objekata u 11 različitih država sveta - rekao je Starović.

Nemanja Starović
foto: Kurir televizija

Državni sekretar je istakao da zgrada u Njujorku neće biti otkupljena već prodana radi postizanja drugih ciljeva kao i da ćemo zadržati ambasadu u Bernu.

- Kad govorimo o našoj stalnoj misiji u Njujorku, govorimo o zgradi izuzetno velikog značaja, istorijskog i materijalnog, nalazi se u neposrednoj blizini Central parka. Nažalost, nama je uvek bila otežavajuća okolnost ta njena velika vrednost, govori se o nekih 30 miliona dolara. Postojale su neke i namere da se otkupi ta zgrada od ostalih država sukcesora, međutim ,u međuvremenu je stigla ponuda koja je vredela čak 50 miliona dolara i u tom slučaju taj iznos bi bio i suviše velik pa je odlučeno da se ta zgrada proda. Mi u ovom momentu čekamo i odluku drugih država sukcesora. U tom slučaju Srbiji bi pripalo nepunih 40 odsto te vrednosti i sa tim novcem bi rešili problem naše generalne misije u Njujorku i konzulata - rekao je Starović.

Dodaje da je tendacija je Srbije da gde god nemamo objekte u svom vlasništvu i gde smo u zakupu nekretnina ulazimo u proces sticanja pune svojine tih vlasništva.

- Situacija u Bernu je nešto bolja i imamo priliku da otkupimo taj objekat od ostalih država sukcesora - rekao je Starović.

Istakao je da je Srbija uspostavila odnos o kolokaciji sa Mađarskom koji će značajno doprineti smanjenju troškova i širenju diplomatsko-konzularne mreže.

- Mi smo tokom prošle godine uspostavili odnos o kolokaciji sa našim mađarskim susedima. Pre samo nekoliko dana, na osnovu tog sporazuma, otvorili smo svoju ambasadu na Malti, gde nismo imali svoje predstavništvo, a gde desetine naših hiljada građana živi i radi. Na sličan način imaćemo jedan sistem dve ambasade pod jednim krovom u Santjagu de Čileu, a postoje interesovanje naših mađarskih suseda da se oni usele u nekoliko naših ambasada na afričkom kontinentu. To značajno smanjuje troškove i povećava širenje DK mreže - rekao je Starović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

22:03

Svako iz prstena spreman da primi metak za Vučića! Starović upozorava: Atentat na predsednika bi doveo do destabilizacije regiona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track