ŠOLAKOV MEHANIZAM U PREDIZBORNOJ KAMPANJI: Hvalospevi za Đilasove kandidate, ostali kao i da ne postoje!
Foto: Zorana Jevtić, AP/Darko Vojinović

otvorena propaganda

ŠOLAKOV MEHANIZAM U PREDIZBORNOJ KAMPANJI: Hvalospevi za Đilasove kandidate, ostali kao i da ne postoje!

Politika -

Nakon što su se preventivno obračunali sa potencijalnim konkurentima unutar opozicionih redova tzv. građansko-leve opcije, mediji koji čine mehanizam za zaštitu interesa vlasnika Junajted grupe, započeli su frontalnu kampanju u korist svojih kandidata. Tako su mediji u vlasništvu i pod kontrolom Dragana Šolaka danima unazad isključivo usredsređeni na agitovanje za kandidate koje je isturio Dragan Đilas - Zdravka Ponoša, Vladetu Jankovića i Mariniku Tepić.

Otvoreni agitprop lažnih nezavisnih medija

Da mediji pod kontrolom vlasnika Junajted grupe imaju svoju političku opciju bilo je jasno i ranije, ali zajedno s početkom izborne kampanje Multikom stranke pale su sve maske, a mediji koji su do juče za sebe tvrdili da su profesionalni i nezavisni, u potpunosti su ogolili svoju pravu prirodu. Kao što se i moglo očekivati, Šolakovi mediji otvoreno propagiraju političku opciju koja predstavlja deo istog mehanizma kome i oni sami pripadaju.

Dragan Šolak
foto: Printscreen

Ovo savezništvo potvrđuju brojni tekstovi i prilozi na Šolakovim medijima koji unisono izveštavaju kao pod komandom iz jednog centra. Naslovnice i sadržaj dnevnog lista Nova prethodnih nekoliko dana obeležili su tekstovi i prilozi pod naslovima: General koji sme u rat s Vučićem; Grigorije podržao Jankovića; Vuk Jeremić: Bezrezervna podrška Ponošu...

A nastavilo se tekstovima i kvazianalizama čiji je cilj da birače ubedi u mogućnost pobede Đilasove opozicije na izborima: Ponoš može da preuzme birače vlasti koji se kolebaju; Drugi krug moguć ako glasa četiri miliona ljudi; Tepić, Ponoš i Janković - tim za pobedu; Lutovac: Jankovića nazivaju desničarem iz neznanja ili malicioznosti... List je „poentirao" autorskim tekstom svog direktora Veselina Simonovića pod naslovom „Teranje Vučića u drugi krug" u kome autor ponavlja reči sa konferencije za medije Dragana Đilasa da je uslov za poraz aktuelnog predsednika Srbije da na izbore izađe 4 miliona glasača, od kojih je 400.000 „koji nisu izlazli i glasali na minulim izborima".

Uglavnom ponavljajući poruke svoje tiražnije sestrinske novine, list Danas je svoj prostor u potpunosti ustupio partijskim saopštenjima i porukama Đilasovih kandidata, istovremeno vodeći negativnu kampanju protiv njihovih političkih protivnika. U listu koji uređuje satirični kolumnista Dragoljub Petrović ovih dana su defilovali tekstovi: Opozicija sprema kontrolore izbora; Ponoš: Prihvatiću razgovor sa ostalima iz opozicije, ali nemam nameru da molim; Đorđević: Kandidatura Ponoša je dobra odluka opozicije; Ponoš: Vučić se Veberom oduševio u 45, puškom u 50. godini, a Ustav je čitao samo za ispit; Ponoš: Ponovo biramo između dobra i zla, to nije težak izbor; Ponoš: Ako je Janković prihvatio ovaj posao za buduću generaciju, onda ona nema pravo da dezertira...

Kako bi se učvrstilo ne baš toliko uverljivo jedinstvo ovog dela opozicije, novinari Danasa su jedini "primetili" da je tokom konferencije, na kojoj su predstavljani kandidati Đilasove opozicije, "Vuk Jeremić najglasnije aplaudirao Ponošu" što je poslužilo kao poručeno za naslov teksta koji je analizirao "značaj" te činjenice.

Dragan Đilas, Dragan Šolak
foto: Printscreen

Šolakov imaginarijum: Ponoš pobeđuje, Vučić se plaši drugog kruga, a Janković Đilasu predaje gradsku kasu

Svoj deo posla, po svemu sudeći dobijen iz jednog istog centra, odradili su i portali N1 i Nova.rs na kojima su prethodnih dana dominirali sledeći prilozi: Grigorije: Budimo zajedno sa Vladetom Jankovićem, došla je 'kosa do brusa'; Ponoš: Očekujem pobedu građana nad korumpiranim i odnarođenim režimom; INTERVJU Ponoš: Ne bih bio kandidat bez podrške Jeremića, pobedićemo Vučića; Vladeta Janković: Spomenik Stefanu Nemanji premestiti u Đurđeve stupove; Zdravko Ponoš: Rado ću razgovarati sa svima, ali nemam nameru nikoga da molim; Tepić: Nas četvoro se povlačimo iz politike ako ne ispunimo obećanja...

Ponašajući se kao da ostali kandidati uopšte i ne postoje, sa izuzetkom aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića protiv koga se vodi intenzivna negativna kampanja lične, porodične i partijske satanizacije, Šolakovi portali su nastavili sa svojim "predviđanjima": Stefanović: Vučić i SNS ne mogu da osvoje 1.800.000 glasova; Diklić: Trojka Tepić-Ponoš-Janković izgleda pobednički; Vladeta Janković: Neće biti progona bivše vlasti, odgovaraće po zakonu; Prelević: Vučiću najveći neprijatelji u SNS, počeo da se gadi sopstvene stranke; Ujedinili se general, diplomata i najhrabrija političarka; Ponoš: Građani nisu vlasništvo države, vreme je da uzmu sudbinu u svoje ruke; Gosti N1: Vučić odugovlači, odlazak u drugi krug je za njega ravan porazu...

Na sve ovo TV N1 je baš ovih dana nastavila s emitovanjem svog kontroverznog serijala "Junaci doba zlog" u kome su se na meti našli premijerka Ana Brnabić i bivši predsednik Tomislav Nikolić. Poput ranije emitovanih epizoda i ovi nastavci su urađeni na podjednako neprofesionalan, jednostran i ostrašćen način.

Kao i u svim kampanjama koje je do sada vodio Šolakov mehanizam, najkreativniji u proizvoljnom, ali naručenom tumačenju stvarnosti, bio je portal Direktno koji je izveštaj sa konferencije na kojoj su predstavljeni Đilasovi kandidati slavodobitno naslovio sa: POBEDIĆEMO!. Svoje propagandne aktivnosti taj portal je nastavio sa pamfletima poput „Gospodin Vladeta Janković ili preletač Šapić", te prenošenjem poruke akademika Dušana Teodorovića koji je svoju podršku kandidatima Multikom stranke obrazložio rečima da je "poslednji trenutak da se suprostavimo režimu Aleksandra Vučića".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track