DOGOVOR O SLOBODNOJ TRGOVINI VAŽNA STVAR ZA PRIVREDNIKE: Najviše koristi imaće prehrambena i drvna industrija!
Foto: AP

Značajno

DOGOVOR O SLOBODNOJ TRGOVINI VAŽNA STVAR ZA PRIVREDNIKE: Najviše koristi imaće prehrambena i drvna industrija!

Politika -

Kada obezbedite veliko i tako snažno tržište, gde nemate ograničenja u carinama i bilo kakvim drugim taksama i dažbinama, onda nemamo problem s tim da obezbedimo ogroman posao za naša preduzeća, rekao je Vučić

Uspostavljanjem slobodne trgovine, koja bi trebalo da se ostvari možda već do kraja godine, Srbija i Kina napravile su veliki korak u učvršćivanju strateškog partnerstva. Predsednik Aleksandar Vučić vratio se iz trodnevne posete Pekingu s dogovorom koji je postigao na sastanku s kineskim predsednikom Si Đinpingom da se ubrzaju pripreme za potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

To praktično znači da će srpski proizvodi moći na kinesko tržište bez ikakvih barijera. A ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine pružiće najveću šansu prehrambenoj i drvnoj industriji. Na plasman svoje robe na kinesko tržište mogu da računaju i proizvođači suvog voća, mleka u prahu, tvrdih sireva, mesa...

Izvor novog novca

Vučić je govorio o značaju nove faze u odnosima Srbije i Kine i objasnio zašto su pred našim građanima nove pobede.

- Mi smo doneli odluku, za razliku od mnogih zemalja, da idemo ka potpisivanju i da razgovaramo s našim kineskim partnerima o slobodnoj trgovini. Kada obezbedite veliko i tako snažno tržište kao kinesko, slobodan pristup takvom tržištu, gde možete da se takmičite, gde nemate ograničenja u carinama i bilo kakvim drugim taksama i dažbinama, onda nemamo problem s tim da obezbedimo ogroman posao za naša preduzeća, od "Budimke" do svake druge fabrike za preradu voća i povrća u našoj zemlji, do svih naših vinara, svih naših proizvođača rakije... Istovremeno, popravljaćemo time kvalitet i dobijati novi novac da možemo da ulažemo, da zanavljamo proizvodnju i da pokažemo ljudima da mogu da ostvaruju nove, velike pobede - rekao je Vučić, koji je na Instagramu objavio kratak video-snimak o poseti Kini i o sedmom susretu s njenim predsednikom Si Đinpingom.

Priznanje za Srbiju

Direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije Zoran Spasić kaže za Kurir da je ova Vučićeva poseta Kini istorijska, jer će dogovor o slobodnoj trgovini dati novi impuls našoj privredi.

Zoran Spasić
foto: Privatna arhiva

- Ugovor o slobodnoj trgovini je u 90 odsto završen, ostali su sitni detalji, što znači da je Srbija obezbedila pristup najvećem tržištu na svetu. Za naše proizvođače i izvoznike to je velika stvar, a Srbiji osigurava privredni rast i investicije, dakle nova radna mesta. Ovaj ugovor direktno utiče na bolji životni standard i potvrda je da nas Kina vidi kao regionalnog lidera. Sedmi susret Vučića i Sija je istorijski i, imajući u vidu međunarodne okolnosti, pokazao je snagu naše dosadašnje politike. Kina je zbog veličine tržišta svakako najpoželjnija destinacija za svaku robu, ali i investicije. S obzirom na sve bolji ekonomski ambijent u Srbiji, naši proizvođači će u punom kapacitetu iskoristiti ovu ogromnu pogodnost, a najveću korist imaće mali i srednji proizvođači - objasnio je Spasić.

Veliki obrt

Tržište velikih brojeva

Stručnjaci za kinesko tržište obično kažu da je tržište velikih brojeva specifično, ogromno i konkurentno. Uprkos tome, Srbija poslednjih godina konstantno uvećava svoj izvoz u Kinu. Danas imamo 5,3 milijarde dolara trgovinskog obrta, dok je izvoz značajno porastao u protekloj deceniji, sa 7,3 miliona dolara, koliko je bio 2010. godine, na skoro milijardu u prethodnoj godini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja