VUČIĆ URUČIO ORDENJE POVODOM DANA DRŽAVNOSTI: Budućnost srpske politike je da naše odluke donosimo samostalno i nezavisno
Foto: Zorana Jevtić

svečanost u palati srbija

VUČIĆ URUČIO ORDENJE POVODOM DANA DRŽAVNOSTI: Budućnost srpske politike je da naše odluke donosimo samostalno i nezavisno

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Palati Srbija uručuje odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije. Biće uručeno ukupno 88 odlikovanja.

Ordenje, Dodela ordena
foto: Zorana Jevtić

Na samom početku intonirana je himna Srbije "Bože pravde", a potom se obratio i predsednik Srbije.

- Dva velika događaja na isti dan stvorila su savremenu Srbiju. Prvi je po istoričarima najvažniji, ustanak koji će stvoriti nezavisnu Srbiju. Tog 15.februara 1804.godine u Marićevića jaruzi u Orašcu narodne vođe, one koji su izbegle od okupatorske sablje, podigle su prvi slobodarski ustanak na Balkanu, ustanak koji će stvoriti nezavisnu Srbiju, koji će na ovim prostorima kao obavezu i zavet ustoličiti svetu reč - sloboda. Bez toga danas ništa ne bi bilo. Zahvaljujući njima mi smo danas garant mira i slobode na ovim prostorima. Budućnost srpske politike je da naše odluke donosimo samostalno. Nismo mi slučajno danas zemlja gradilišta i investicija, rastuće ekonomije, koja pre svega samostalno odlučuje. Srbija je pre svega zemlja koja svoju budućnost drži u svojim rukama. Sretenjski ustav je obaveza da kao najveću vrednost čuvamo slobodu zemlje i svakog čoveka u njoj - kazao je predsednik.

- Mi želimo jaku i modernu Srbiju, Sretenjsku Srbiju. Taj dug koji su nam ostavili svi ustanici Karađorđe, Sinđelić,. . . otplaćujemo svakodnevno čineći Srbiju lepšom. I svaki naš novi put, bolnica i fabrika koju podižemo je svojevrsna otplata kamate na njihove snove i žrtvu. Uprskos lomu kao krajnjem rezultatu Prvi srpski ustanak pokazao je da je Srbija oslonjena na sebe, samo na sebe i da može da bude potpuno slobodna i funkcionalna država - istako je on.

Vučić je podsetio da je 15.februara 1835. godine zahvaljujući Sretenjskom ustavu, Srbija postala moderna država, jer je tako odlučilo 2.400 predstavnika naroda i više od 10.000 posmatrača na najvećoj skupštini u Kragujevcu.

odlikovanje, Aleksandar Vučić, Sretenjski orden
foto: Zorana Jevtić

- Na toj poljani, pod otvorenim nebom, Srbija je dobila zastavu, grb i institucije i ozvaničila ono što je najvažnije od svega - slobodu, jer je narod, ponosan, seljački, istrajan, odlučio da zbaci okove i napravi modernu državu, bez robova u kojoj su svi jednaki pred zakonom, a vlast ograničena - rekao je Vučić.

Tada je ukinut feudalizam, a Srbija postala jedna od najmodernijih država.

- Kada je knez Miloš potpisao taj akt, Dimitrije Davidović, tvorac tog Ustava, napisao je u novinama da je tim činom potpisana sreća Srbije i njena budućnost, koja će i danas biti najveća naša obaveza, koja od nas zahteva da kao najveću vrednost čuvamo slobodu - zemlje i svakog čoveka u njoj - poručio je Vučić.

Predsednik je posebno pomenuo generala Veljka Radenovića, koji je posthumno odlikovan.

- Želim da spomenem jednog od laureata koji je posthumno odlikovan. Onaj koji je poznat u našem narodu kao "Đeneral po kojem je nastala čuvena pesma "Đenerale, nek je tvojoj majci hvala". Danas je vreme kada možemo konačno da kažemo ko smo, odakle dolazimo, i ko je i šta je naša zemlja. Konačno je vreme da se zahvalimo našim junacima, da ih se ne stidimo i da ih ne krijemo, već da otvoreno pred celim svetom kažemo da smo ponosni na njih, koliko ih volimo i koliko im se izvinjavamo što smo njihova velika dela zaboravili - naveo je predsednik.

odlikovanje, Aleksandar Vučić, Sretenjski orden
foto: Zorana Jevtić

Ko su dobitnici odlikovanja

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović dobila je Orden Republike Srbije na lenti i istakla da ne postoji veća čast od priznanja bratske Srbije.

Željka Cvijanović
foto: Printscreen/RTS

Ovaj orden dobio je i predsednik Republike Angole Žoao Manuel Gonsalves Lorenso.

1 / 30 Foto: Zorana Jevtić

Orden srpske zastave prvog stepena uručen je Milanu Kneževiću, narodnom poslaniku Skupštine CG.

odlikovanje, Aleksandar Vučić, Sretenjski orden
foto: Printscreen/RTS

Ovaj orden dobio je i mitropolit Ilarion Alfejev, koji je i predsednik odseka za spoljne poslove Ruske pravoslavne crkve.

Orden srpske zastave trećeg stepena dobili su Erik Bišop i Klaus Mejer Kabri.

Sretenjski orden prvog stepena dobili su Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vovodine, Manastir sveti Prohor Pčinjski, Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, Srpska čitaonica u Irigu, Galerija Matice srpske, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište Užice, Srpsko lekarsko društvo.

odlikovanje, Aleksandar Vučić, Sretenjski orden
foto: Printscreen/RTS

Sretenjski orden drugog stepena dobili su Banka Poštanska štedionica AD Beograd, Novinsko-izdavačko preduzeće Borba AD.

Sretenjski orden trećeg stepena dobili su Klinika za pulmologiju KC Srbije, koja postoji 90 godina, profesor doktor Vladimir Obradović, Naučni institut za veterinartsvo Srbije, Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, Istorijski institut Beograd, Vaterpolo klub Partizan.

odlikovanje, Aleksandar Vučić, Sretenjski orden
foto: Printscreen/RTS

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobio je Džon Kapelo, predsednik fondacije Halijard.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena posthumno odlikovan je general Veljko Radenović, zlatnom medaljom za hrabrost Miloš Obilić postuhmno odlikovani su Milutin Dobrić, Slavko Jovičić.

Zlatna medalja za hrabrost Miloš Obilić dodeljena je Knutu Floviku Turesenu. Zlatna medalja za zasluge dodeljena je Dobrivoju Tanasijeviću Dan Tani, Remu Bergmanu, producentu, Vuku Kostiću, FEST-u, KST-u, Muzeju žrtava genocida, Arena channels group, Aleksandru Rakiću, Maji Kovačević, Gojku Đogu, piscu.

Zlatna medalja za zasluge za izuzetne zasluge u oblasti preduzetništva -Goran Janković, Innoplast, Nebi Anil, Teklas.

Zlatna medalja za zasluge za izuzetne zasluge u oblasti javnim i privrednim delatnostima Termomont koji je izgradio tri kovid bolnice, Holding kompanija pamučni kombinat Jumko AD Vranje.

Zlatna medalja za zasluge za izuzetne zasluge u sprečavanju širenja covid19 - Boris Đinđić, Maja Radojčić, Katarina Kostić, Jasminka Vučković, Predrag J. Marković, srpski istoričar i političar, Ljubomirka Krkljuš.

Zlatna medalja za zasluge za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima- Rajko Petrov Nogo, Nikola Racko, profesor i pijanista, Srđan Tatić.

Orden srpske zastave drugog stepena dobio je Jasuši Akaši, za zasluge tokom mandata u svojstvu specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju 1994-1995, a istim ordenom nagrađeni su i general-major Džon Heris, koji je komandant Nacionalne garde Ohaja, i predsednik Evrodžasta Ladislav Hamran.

Poznati intelektualci u Švedskoj u borbi protiv antisemitizma i održavanja kulture sećanja na Holokaust iz Drugog svetskog rata Dina i Jovan Rajs nagrađeni su Ordenom srpske zastave trećeg stepena, a Dušan Čkrebić, nekadašnji visoki državni i partijski funkcioner koji je kao predsednik Predsedništva Srbije 1984. među najzaslužnijima za nastavak izgradnje hrama na Vračaru, dobio je Sretenjski orden prvog stepena. Isti orden dobilo je i Srpsko lekarsko društvo, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište Niš, Narodno pozorište Užice, Galerija Matice srpske, Srpska književna zadruga i Srpska čitaonica u Irigu, kao i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Klinika za pulmologiju KC Srbije, koja postoji 90 godina, dobila je Sretenjski orden trećeg stepena. Predstavnik srpske dijaspore na Kipru Stanislav Janković, predstavnik srpske dijaspore u Švajcarskoj Mićo Vukić i predstavnik srpske dijaspore u SAD Branko Tupanjac dobili su ordene Karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Isti orden dobila i Senka Crevar, zaposlena u OŠ "Gvozd" u Vrginmostu, učiteljica srpskog jezika i kulture koja obavlja dužnost v. d. upravnika biblioteke i čitaonice "Simo Mraović Gvožd".

Posthumno je odlikovan Milutin Mrkonjić, a orden je primio predsednik SPS Ivica Dačić.

odlikovanje, Aleksandar Vučić, Sretenjski orden
foto: Printscreen/RTS

Košarkaški trener Dušan Duda Ivković takođe je posthumno odlikovan a u njegovo ime orden je primio njegov sin.

odlikovanje, Aleksandar Vučić, Sretenjski orden
foto: Printscreen/RTS

U ime pijaniste i bivšeg direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca, orden je primila majka.

odlikovanje, Aleksandar Vučić, Sretenjski orden
foto: Printscreen/RTS

Predsednik je posthumno odlikovao Miroslava Lazanskog, novinara, vojnog analitičara i ambasadora Srbije u Rusiji. Orden je primio Aleksandar, sin Miroslava Lazanskog.

odlikovanje, Aleksandar Vučić, Sretenjski orden
foto: Printscreen/RTS

Posthumno su odlikovani i general Veljko Radenović, književnik Radovan Beli Marković, modna kreatorka Mirjana Marić, pevač Marinko Rokvić, pevačica Merima Njegomir, glumac Nenad Nenadović.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track