DRŽAVNI FUNKCIONERI TREBA DA OBAVE VAŽAN ZADATAK DO 1. MARTA: Moraju da prijave sve poklone u 2021, evo ko ih je dobio najviše
Foto: Shutterstock

Agencija za sprečavanje korupcije

DRŽAVNI FUNKCIONERI TREBA DA OBAVE VAŽAN ZADATAK DO 1. MARTA: Moraju da prijave sve poklone u 2021, evo ko ih je dobio najviše

Politika -

BEOGRAD - Organi javne vlasti u Srbiji, koji su u obavezi da vode evidenciju o poklonima, dužni su da najkasnije do 1. marta Agenciji za sprečavanje korupcije dostave evidencije poklona javnih funkcionera za 2021. godinu, saopšteno je danas.

Javni funkcioneri u Srbiji su 2020. zbog kovida i smanjenog broja poseta i putovanja primili najmanje poklona - Agenciji je prijavljeno 210 poklona iz 24 organa svih nivoa vlasti.

Poklone je primilo ukupno 29 javnih funkcionera, a kao i prethodnih godina, najviše - 44 poklona, dobio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U 2019. godini Vučić je primio 121 poklon.

Funkcioner ne sme da zadrži poklon čija vrednost prelazi pet odsto prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji. Funkcioner ne sme da zadrži ni prigodne poklone primljene u toku kalendarske godine čija ukupna vrednost prelazi iznos od jedne prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji.

Iz agencije navode da državni i drugi organi, organizacije i javne službe u kojima funkcioneri obavljaju javnu funkciju, a nisu primili poklone, nisu u obavezi da obaveste Agenciju o neprimanju poklona.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track