SRPSKA VOJSKA DOBIJA MOĆNI KINESKI PROTIVVAZDUŠNI SISTEM FK-3! Bezbednjaci: To je nešto najbolje na svetu
Foto: Printscreen/Instagram/avucic

SNAGA

SRPSKA VOJSKA DOBIJA MOĆNI KINESKI PROTIVVAZDUŠNI SISTEM FK-3! Bezbednjaci: To je nešto najbolje na svetu

Politika -

Srbija nastavlja da jača bezbednosne snage! Tako će srpska vojska narednih dana dobiti, kako je tokom vikenda najavio predsednik Aleksandar Vučić, trenutno jedno od najmoćnijih oružja u svetu. On je objasnio da je reč o najmodernijem sistemu koji će umogome pojačati naše odbrambene sposobnosti.

- Za nekoliko dana ćete videti koliko je Srbija snažnija. Srbija više nikada nikome neće biti lak plen. Srbija nikome neće dozvoliti da joj tu slobodu ugrozi - poručio je Vučić u subotu sa skupa u Merošini.

Bezbednosni stručnjaci ocenjuju da će Vojska Srbija, po svemu sudeći, biti pojačana kineskim protivvazdušnim sistemom FK-3. Vojni analitičar Vlade Radulović navodi da je u toku proces modernizacije naših oružanih snaga koji je inteziviran od 2016. godine.

ronioci rečne flotile, vojska srbije, obuka, redovni trenaž
foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Vrlo značajan segment u tom procesu je i modernizacija protivvazdušne odbrane. Upravo je u sklopu te modernizacije i nabavka sistema FK-3. Reč je o trenutno jednom od najmodernijih i najsavremenijih protivvazdušnih sistema u svetu - naglašava Radulović.

Vlade Radulović
Vlade Radulović foto: Kurir televizija

On objašnjava da protivvazdušni sistem FK-3 štiti od pretnji iz vazduha.

- Ovaj sistem može da dejstvuje na daljinama do 100 kilometara i visinama do 27 kilometara - kaže Radulović. Pojašnjava da je taj sistem razvijen kao miks kineske, ruske i američke ideje o konceptu protivvazdušne odbrane.

- Vozila na koje je montiran sistem su kineske proizvodnje, koncept radarskog sistema je u suštini preslikan sa američkog sistema Patriot, dok je lanser koncepcijski zasnovan na ruskim sistemima iz porodice "S" - navodi on. Naš sagovornik podvlači da će ovaj sistem biti nešto najmodernije i najnaprednije što mi imamo.

vojska, Vojska Srbije
foto: Ministarstvo odbrane

- Trenutno okosnicu naše protivvazdušne odbrane čine sistemi Neva i Kub. Sistem FK-3 je nešto što je daleko naprednije, generacijski novije i po svim karakteristikama bolje od onog što imamo - zaključuje Radulović.

Inače, od 2016. godine, kada je počeo intenzivniji rad na modernizaciji naših oružanih snaga, mnogo toga je nabavljeno, a Vojska Srbije je daleko naprednija, te tehniči opremljenija. Poseban akcenat je stavljen na modernizaciju i opremanje avijacije, pa je tako izvršena nabavka aviona Mig 29, a naročito se radi na vertikalnoj komponenti, odnosno nabavci helikoptera - kako borbenih Mi -35, tako i transportnih Mi - 17, ali i erbasovih višenamenskih helikoptera H145M.

Istovremeno, unapređeno je i streljačko naoružanje, oprema za vojnike, artiljerijski sitemi, i to prevashodno iz domaće proizvodnje, nabavkom većeg broja samohodnih haubica Nora i oklopnih borbenih vozila Miloš i Lazar.

Bonus video:

21:40

PONOŠ HOĆE DA SRPSKA VOJSKA BUDE SLABIJA OD HRVATSKE: Nato se obradovao njegovoj kanditaduri

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja