Đilas jedini kandidat za predsednika DS!
Foto: KURIR

Tadić se povlači

Đilas jedini kandidat za predsednika DS!

Politika -
Sve bi trebalo da se realizuje po povratku Borisa Tadića iz Kejptauna u Južnoj Africi

BEOGRAD - Agonija u Demokratskoj stranci, koja traje već nekoliko meseci, najverovatnije će biti okončana programskom, a potom i izbornom skupštinom, na kojoj se sadašnji lider Boris Tadić ipak neće kandidovati za još jedan mandat, već će jedini kandidat za predsednika stranke biti aktuelni beogradski gradonačelnik Dragan Đilas, dok će se za njegovog zamenika kandidovati vojvođanski premijer Bojan Pajtić, saznaje novosadski Dnevnik od izvora bliskog vrhu DS-a!

Po tvrdnjama izvora ovo lista, to je trenutno najizvesniji ishod unutarstranačkih previranja koja su usledila nakon gubitka ključnih pozicija vlasti na majskim izborima, o kojem su se usaglasili i ključni stranački funkcioneri Boris Tadić, Dragan Đilas i Bojan Pajtić.

- Taj dogovor uključuje zakazivanje programske, a potom i izborne skupštine, na kojoj će Đilas biti jedini kandidat za predsednika stranke, dok će se Pajtić kandidovati za njegovog zamenika. A sve bi trebalo da počne da se realizuje po povratku Borisa Tadića iz Kejptauna u Južnoj Africi, gde učestvuje na kongresu Socijalističke internacionale - navodi izvor Dnevnika.

Inače, u medijima se već ranije spekulisalo o tome da bi Tadić lidersku poziciju u DS-u mogao zameniti nekom od funkcija upravo u toj međunarodnoj organizaciji socijalističkih i socijaldemokratskih partija, a koja će upravo ovih dana birati novo rukovodstvo. Međutim, izvor iz DS-a kaže da ishod izbora u Socijalističkoj internacionali neće uticati na najavljeni rasplet unutarstranačke drame kod demokrata jer je, kako tvrdi, „dogovoreno da se Tadić ne kandiduje na izborima u DS-u bez obzira na to kakav bude ishod izbora u Socijalističkoj internacionali”.

Po tom dogovoru, na izbornoj skupštini demokrate će birati i nove potpredsednike, a, po tvrdnjama izvora, „za sada je izvesno da na te pozicije više neće moći da računa niko od aktuelnih„.Odluke o zakazivanju programske i izborne skupštine DS-a biće donete nakon sednice Glavnog odbora stranke koja će biti održana 8. septembra, dok će se funkcioneri DS-a o kandidaturama za izbornu skupštinu javno izjasniti tek kad unutarstranački izbori budu „raspisani”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track