05:02

POSTOJI MOGUĆNOST DA JOŠ DOSTA ZEMALJA OTPRIZNA LAŽNU DRŽAVU KOSOVO?!

ukrajinska kriza i Srbija

POSTOJI MOGUĆNOST DA JOŠ DOSTA ZEMALJA OTPRIZNA LAŽNU DRŽAVU KOSOVO?! Drecun o odgovoru Srbije na destabilišuće aktivnosti Kurtija

Politika -

Da li je uopšte moguć ubrzan prijem takozvane republike Kosovo u bilo koju od evropskih organizacija ili je to samo "dizanje prašine" i to baš u trenutku ukrajinske krize, u jutarnjem programu Kurir televizije govorio je Milovan Drecun, predsednik odbora za KIM Narodne Skupštine Srbije.

- Teško je komentarisati gluposti koje Aljbin Kurti izgovara. On plasira u dogovoru sa svojim saradnicimna i savetnicima i lobistima na Zapadu neke ideje o brzom prijemu Kosova i Metohije u NATO, mada ne ispunjava ni formalni uslov, koji je propisan severno-atlantskim ugovorom, zatim pokušava da lobira za članstvo u nekim međunarodnim organizacijama - rekao je Milovan Drecun, predsednik odbora za KIM Narodne Skupštine Srbije.

Milovan Drecun
foto: Kurir televizija

Milovan Drecun otkrio je i namere Prištine.

- Ako se sećate ja sam pre nekoliko meseci pričao da će Priština nastojati da dobije članstvo u Savetu Evrope, u UNESKO-U, Interpolu. Usmerili su lobiranje za priznavanje lažne države prema nekim zemljama Evropske unije koje nizu priznale nezavisnost, ali i prema nekim zemljama poput Indije i Brazila. To im je bila namera da urade.

Milovan Drecun
foto: Kurir televizija

- Srbija se opredelila za mirno rešavanje kosmetskog problema za razliku od Prištine koja forsira stvaranje takozvane vojske Kosova* i stalno izaziva nasilne incidente i destabilizaciju.

Povodom aktivacije pojedinih lobista koji koriste situaciju da takozvanu državu Kosovo što pre uvedu u NATO, predsednik Srbije je rekao da ako krenu sa tim, biće iznenađeni snažnim i efikasnim odgovorom Srbije. "Ukoliko bi se tzv. Kosovo primilo u međunarodne organizacije to bi značilo rušenje Vašingtonskog sporazuma. Tada će saznati o više zemalja koje su povukle priznanje", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Drecun je odgovorio i na reči predsednika Srbije.

- Predsednik Vučić je govorio o mogućnosti da još dosta zemalja povuče priznanje nezavisnosti koje je u prethodnom periodu dato za lažnu državu, što bi spustilo broj država koje priznaju tu samoproglašenu nezavisnost na minimalan broj. To je možda najefikasniji odgovor - rekao je Drecun.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

12:12

Milovan Drecun za Kurir o traženju Prištine da hitno pristupi članstvu NATO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track