MISTERIJA SRPSKE PLANINE: Neki tvrde da je Rtanj drevna piramida, drugi da je projekat vanzemaljaca, ali jedno je SIGURNO
Foto: Kurir/Miloš Lončar

fenomen

MISTERIJA SRPSKE PLANINE: Neki tvrde da je Rtanj drevna piramida, drugi da je projekat vanzemaljaca, ali jedno je SIGURNO

Srbija -

Čudesna planina Rtanj, zbog svog piramidalnog oblika i konstantnog emitovanja pozitivne energije intrigira naučnike širom sveta.

Misterija vezana za planinu Rtanj i danas je razlog za mnoga naučna istaživanja. Neki tvrde da je ova planina zapravo drevna piramida, drugi misle da je prirodni fenomen, dok postoji i verovanje da je planina tu veštački postavljena od strane vanzemaljskih bića.

Na ovoj planini raste razno lekovito bilje, a unutrašnje delove planine krase brojni potoci i pećine. Mnogi tvrde da su se izlečili čuvenim rtanjskim čajem. Izvoz ovog čaja doprinosi čak i do 3 miliona evra profita godišnje Republici Srbiji.

Rtanj
foto: Kurir

Rtanj predstavlja fenomen koji svake godine privlači sve više turista, naučnika, planinara i avanturista. Svi posetioci tvrde da na Rtnju osećaju drugačiju energiju, da vazduh miriše drugačije i da priroda izgleda nestvarno i netaknuto.

Najbolji način da doživite planinu Rtanj je da se popnete na vrh Šiljak (1565m) i uživate u pogledu. Postoji verovanje da ko god se popne na taj vrh, biće izlečen od svih bolesti i rasterećen svih problema. Staza do vrha nije preterano zahtevna, a postoji i nekoliko mesta gde možete da odmorite na putu do vrha.

Legenda ili istina ?

Mnogi ljudi i posetioci ove misteriozne planine svedoče o čudnim pojavama koje su navodno videli, kao što su leteći objekti i vatrene sfere. Takođe mnogi tvrde da su čuli čudne glasove koji komuniciraju na nepoznatom jeziku. Čak i oni koji ne veruju u vanzemaljce, ne mogu da se ne zapitaju da li su priče o ovoj čudnoj planini istinite. Jedna činjenica koja je dokazana jeste da Rtanj emituje vrstu energije koja je veoma korisna za ljudsko zdravlje.

Rtanj
foto: Kurir

Takođe, postoji i legenda prema kojoj su Nemci tokom Drugog svetskog rata o i okupacije Rtnja, pronašli grčkog pastira koji nije bio siguran kako je tu dospeo. Pastir je tvrdio da je krenuo po svoje ovce i da je nekako samo završio na ovoj planini i bio je ubeđen da je u 19. veku i dalje, dok je zapravo bio 20. vek. Samim tim, dosta misterioznih priča vezuje ovu planinu za putovanje kroz vreme.

Majanski Kalendar

Prema Majanskom kalendaru, smak sveta trebalo je da se dogodi 21.12.2012. godine. Postojalo je verovanje da jedino utočište i spas od apokalipse može da se nađe na planini Rtanj, te su mnogi lokalni a i strani državljani pripremali svoj beg na planinu Rtanj. Kako se smak sveta nije ostvario, ostala je samo priča.

Za ljubitelje aktivnog odmora, Rtanj je jedna od destinacija kojuu treba posetiti. Najomiljeniji je među planinarima, ali i ljubitelji prirode i sakupljači lekovitog bilja rado posećuju ovu čudesnu planinu.

02:53

U SRBIJI NEMAJU NI SPOMENIK! Jevrejska porodica gradila bolnice, škole i bioskope podno Rtnja, a danas ih SVI zaboravili

Pored osvajanja vrha Šiljak, možete se spustiti u neku od pećina ili posetiti kapelu Svetog Đorđa. Posetite "Vrelo" poznatije kao svetilište, koje je jedno od najvećih energetskih polja. Ispitivanje naučnika ovog mesta pokazalo je da ovo mesto ima povoljna dejstva po ljudsko telo, pa se preporučuje boravak na ovom mestu dva dana za redom, po 20 minuta maksimalno. Priča se da su ovo energetsko izvorište koristili i praistorijski ljudi. Najbolje vreme za posetu Rtnju jeste u proloeće i leto.

Kurir.rs/magazin.novosti.rs

bonus video:

01:42

ČAJ KOJI RASTE SAMO NA RTNJU: Afrodizijak, dobar za disanje, raspoloženje (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track