SKOK SRBIJE NA LISTI NAJMOĆNIJIH VOJNIH SILA U SVETU! Od 2016. uloženo preko DVE MILIJARDE EVRA! Evo koje moćno naoružanje imamo
Foto: Andrej Mlakar

ponos

SKOK SRBIJE NA LISTI NAJMOĆNIJIH VOJNIH SILA U SVETU! Od 2016. uloženo preko DVE MILIJARDE EVRA! Evo koje moćno naoružanje imamo

Politika -

Srbija je za proteklih šest godina u modernizaciju Vojske, reparaciju i osavremenjivanje postojećih sredstava ratne tehnike i nabavku savremenih sistema uložila preko dve milijarde evra. Upravo su ova ulaganja i pažnja koja je posvećena bezbednosnim snagama naše zemlje dramatično uticali da Srbija gotovo nestvarno napreduje na listi vojne moći koju svake godine pravi najpoznatiji svetski portal za pitanja vojske i naoružanja "Global fajrpauer".

Prema najnovijim podacima ovog portala Srbija zauzima 61. mesto i najmoćnija je vojna sila u regionu Zapadnog Balkana. Iza naše zemlje su ostale sve bivše republike SFR Jugoslavije. Hrvatska je na 62.mestu. Iako su komšije prošle godine pazarile 12 francuskih aviona rafal, ni to im nije pomoglo da se na najnovijoj listi nađu ispred Srbije.

Vojska Srbije, 250. raketna brigada
foto: Andrej Mlakar

Ianče, proces modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije, iako je otpočeo nešto ranije, svoju prekretnicu dobija polovinom 2016. godine kada u Srbiju stižu dva nova srednja transportna helikoptera Mi-17v5.

Prema rečima vojnog komentatora Vlada Radulovića, od tada do danas, u Vojsku Srbije uvedena je značajna količina naoružanja i vojne opreme, postepeno su se povećavala i budžetska izdvajanja za odbranu, a sve to je pratilo povećavanje udela u budžetu koji se tiče nabavki novih i modernizaciju postojećih sredstava ratne tehnike.

Vlade Radulović
foto: Kurir televizija

- Ovaj proces pratila je i izgradnja heliodroma kod Vojnomedicinske akademije, kao i novog hangara za smeštaj vazduhoplova i akumulatorske stanice na aerodromu "Narednik-pilot Mihajilo Petrović" u Nišu. Danas, gotovo šest godina kasnije, može se reći da se put modernizacije i opremanja Vojske Srbije (VS) bazirao na četiri koncepta i to: 1) Remont i modernizacija postojećih sredstava koja se nalaze u operativnoj upotrebi u Vojsci Srbije, 2) Kupovina novih sredstava ratne tehnike iz pogona domaće odbrambene industrije, 3) Kupovina složenih borbenih sistema iz inostranstva i 4) Nabavka naoružanja i vojne opreme kroz razlicite programe donacija - objašnjava Radulović, dodajući da su, kada je reč o modernizaciji postojećih sredstava, zvaničnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao dva kapitalna projekta istakli modernizaciju glavnog borbenog tenka M-84 na standard M-84AS2 i modernizaciju domaćeg aviona jurišnika J-22 "Orao", kao i helikoptera gazela HO-45.

Vojska Srbije
foto: Printscreen/Instagram/avucic

- Uz to, modernizovana je i univerzalna prenosna artiljerijska osmatračka stanica UPAOS, univerzalna prevozna artiljerijska računarska stanica UPARS i prenosni poluatutomatski sistem vođenja PPASV, kao i jedan broj borbenih oklopnih vozila (BOV-3) iz čega su proistekla komandno-izviđačka vozila BOV KIV. Proces modernizacije zahvatio je i jedan broj samohodnih haubica 122 mm „gvozdika", sistem PVO "Kub", radar "Žirafa", dva vučna voza inžinjerijskih mašina, artiljerijsko-raketni sistem PASARS, samohodni višecevni lanser raketa Oganj iz koga su proizašle dve verzije - "Oganj" digitalizovani i modularni, kao i pokretne komponente telekomunikaciono-informacionog sistema Ministarstva odbrane i Vojske Srbije - ističe Radulović. On pdvlači da su iz pogona domaće odbrambene industrije, za potrebe Vojske Srbije nabavljena borbena oklopna vozila transporteri "Lazar III", višenamenska borbena oklopna vozila "Miloš" M-16, zemaljska besposadna borbena stanica "Miloš-N", samohodna top-haubica NORA B52 kalibra 155 mm, jednomotorni školski avioni V-54 "lasta", te domaće terensko vozilo Zastava NTV u različitim verzijama.

- Od domaćih kompanija nabavljeni su takođe i kompleti uniformi, zaštitno-balistička oprema, municija različitog kalibra, pešadijsko i streljačko naoružanje, kao i više neborbenih vozila, kombija i dostavnih vozila. Očekuje se da će ubrzo Vojsku Srbije pojačati i samohodni višecevni raketni modularni sistem "Tamnava", brzi patrolni čamci kao i veći broj vozila otpornih na mine i dejstva iz zasede MRAP M-20 6x6 - naglašava Radulović ističući da je iz inostranstva, za potrebe RV i PVO, u proteklom periodu nabavljeno više helikoptera različitog tipa, kao i sistem PVO kratkog dometa "Pancir S1".

Mig 29
foto: Profimedia

- Nakon dva pomenuta helikoptera Mi-17v5, na batajnički aerodrom tokom jeseni i zime 2019. godine stigla su još tri helikoptera istog tipa, kao i četiri borbena desantno-jurišna helikoptera Mi-35M. Helikoptersku komponentu dodatno je ojačalo pet helikoptera Airbus H-145M, a prema poslednjim najavama, plan Republike Srbije je da nabavi dodatnih 29 helikoptera sva tri pomenuta tipa. Od Rusije je kupljen pomenuti sistem PVO "Pancir", a očekuje se da u Srbiju uskoro stigne i kineski sistem dugog dometa PVO FK3, kao i rakete francuske proizvodnje "Mistral" koje će biti namenjene za trupnu PVO i prevashodno integrisane na jednu od verzija sistema PASARS. Kao poslednja potvrdena informacija, navedena je da je Srbija za potrebe svojih oružanih snaga od španske kompanije "Casa" koja je deo grupacije Airbas, kupila dva nova vojno-transportna aviona C-295. U segmentu protivoklopne borbe krajem prošle godine u našu zemlju stigli su ruski protivoklopni sistemi "Kornet", a nešto ranije iz inostranstva je nabavljena različita oprema, pre svega za pripadnike specijalnih snaga, uključujući tu i belgijske jurišne puške "SCAR". Takođe, kupljeno je i 56 novih terenskih vozila "UAZ" patriot - kaže Radulović i zaključuje da su ove nabavke, značajna ulaganja u modernzaciju postojećih sredstava ratne tehnike, kao i plansko i domaćinsko upravljanje Vojskom doprineli da Srbija za svega nekoliko godina značajno napreduje na listi najmoćnijih vojnih sila.

Veliki skok

Za pet godina Srbija napredovala 22 mesta na listi najmoćnijih vojnih sila

Srbija je za samo pet godina, tačnije od 2017. kada je bila na 83. mestu, na ovoj listi skočila 22 mesta. Komšije Hrvati, koji su nam i jedini ozbiljni takmaci u regionu, su te godine bili na 68 mestu. Napredak Srbije ne čudi, pošto su ulaganja u Vojsku Srbije i nabavku naoružanja, opreme i tehnike, u poslednjih nekoliko godina ozbiljno uvećana. Ostale zemlje iz regiona daleko su iza Srbije. Tako je najbolje plasirana Albanija koja je tek na 115. mestu. BiH zauzima 123., Crna Gora131. a Severna Makedonija je na 134. mestu. Na listi se našla i lažna država kosovo koja je na pretposlednjem, 139. mestu.

Svetska lista

SAD i dalje prve na listi, a u stopu ih prate Rusija i Kina

Na prvom mestu liste portala "Global fajrpauer" i dalje su SAD. U stopu je prate Rusija i Kina. Inače, lista ovog portala kreirana je na osnovu 50 faktora za određivanje inderksa vojne moći jedne zemlje uključujući i broj aktivnih vojnika, avione, borbene helikoptere, tenkove i drugo. Analizira se i koliko novca država ulaže u vojsku, i ocenjuje se isključivo konvencionalno naoružanje, bez uzimanja u obzir nuklearne moći zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track