ZNAŠ LI TI KOLIKI JE IZDAJNIK OVAJ MILO Bulatović: Milošević generalu rekao: Sve što njemu izgovoriš kao da si poslao u NATO
Foto: EPA/Boris Pejović, EPA Saša Stanković

kako je govorio momir bulatović

ZNAŠ LI TI KOLIKI JE IZDAJNIK OVAJ MILO Bulatović: Milošević generalu rekao: Sve što njemu izgovoriš kao da si poslao u NATO

Politika -

Nekadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević imao je izrazito loše mišljenje o Milu Đukanoviću, koji je tokom devedesetih bio premijer, a danas je predsednik Crne Gore. Milošević je za Đukanovića govorio doslovno da je - izdajnik. To se, naime, vidi iz zapisa nekadašnjeg predsednika Crne Gore Momira Bulatovića, koji je u svojoj knjizi "Pravila ćutanja" izneo brojne tajne iz devedesetih.

Tako je preneo i šta je Milošević uoči jednog zasedanja Vrhovnog saveta odbrane (VSO) rekao o Đukanoviću, koji je bio član tog tela. Na sastanku su, inače, bile razmatrane opcije kako da državni vrh i bezbednosne snage pomognu Srbima koji su se na Kosmetu našli na udaru albanskih terorista.

Milo Đukanović
foto: Profimedia

"Pamet u glavu"

- Slobodan Milošević je sve nas, osim Mila Đukanovića, pozvao da dođemo sat ranije od zakazanog početka. Tu smo razmotrili situaciju i sve realne probleme ove operacije. Oni koji su pripadali u udeo Pavlu Bulatoviću, ministru vojnom, i meni bili su najveći, jer je trebalo obezbediti finansijsku podršku Vojsci i očuvati krhku monetarnu stabilnost. Sastanak je, tako, u formi svoje pripreme, završen i pre početka. Međutim, suština je bila u nečem drugom. "Znaš li ti, Momčilo Perišiću, koliki je izdajnik ovaj Milo Đukanović", upitao je, u jednom trenutku, Slobodan Milošević načelnika Generalštaba. "Znam, gospodine predsedniče, možda i bolje od vas, jer su moje informacije potpunije", spremno je uzvratio general Perišić! "E, onda pamet u glavu i pazi šta pred njim pričaš! Sve što njemu izgovoriš kao da si odmah poslao u štab NATO. Posebno ne spominji gde ti je koja jedinica, jer to može doći glave ljudima koji su u njima", savetovao je i upozoravao predsednik Milošević. General Perišić je uzvratio da je on odlučio da tako postupi i bez ovog upozorenja, ali da mu je sada neuporedivo lakše kad postoji dogovor šta i na koji način može da se kaže pred Đukanovićem - napisao je svojevremeno Bulatović u knjizi "Pravila ćutanja", koju je nedavno ponovo objavila izdavačka kuća "Vukotić medija".

Šleper za šleper

On je opisao i slučaj kad se pojavio problem kako da se u zemlju unese vojna oprema koju je država nabavila pre agresije NATO. Kako je opisao, jedini siguran put je bio preko luke Bar, ali "tamo je čekala Milova policija, što je značilo da će o tovaru odmah biti obavešteni i Amerikanci".

- To sebi nismo smeli dopustiti, pa smo uputili emisara koji bi utvrdio kako je moguće da deset šlepera prođu kroz Crnu Goru, a da ne budu pregledani od crnogorske policije. Pregovarano je s posrednikom koji je bio na direktnoj vezi s Đukanovićem i Marovićem, budući da je ovaj drugi neprikosnoveno uticajan u primorskom delu zemlje. Njih dvojica su, iz opisa ponude, morali znati da je u pitanju oružje, ali nisu mogli znati njegovu vrstu i broj. Ipak, ispali su veoma "galantni". Ponudili su model "šleper za šleper", odnosno koliko god naših kamiona prođe kroz Crnu Goru bez njihove kontrole, toliko će njihovih, takođe bez gledanja u sadržaj tereta, proći Srbijom i izgubiti se u okolini Beograda. Ponuda je prihvaćena. Naoružanje je stiglo bezbedno i bez i najmanje političko-diplomatske buke. Milo i Sveto su, čak, ispali patriote, a usput su "pomalo" zaradili. Zahvaljujući ovom teretu, mnogi životi su bili spaseni u antiterorističkim dejstvima vojske i policije na Kosmetu, kao i tokom agresije NATO. Nikada nisam saznao šta je bilo u "njihovim" šleperima, ali se moglo pretpostaviti - naveo je Bulatović.

Promocija sabranih dela u Podgorici

Govoriće i mitropolit Joanikije

Joanikije
foto: Nemanja Nikolić

Sabrana dela Momira Bulatovića biće promovisana u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, 5. aprila u 19 časova. Komplet koji je objavila beogradska izdavačka kuća "Vukotić medija" čini sedam knjiga, koje su nastajale od kasnih osamdesetih i Bulatovićevih prvih političkih aktivnosti do njegovog preranog odlaska 2019. godine. Tu su naslovi "Nema predaje ni bogovima", "Pravila ćutanja", "Manje od igre, više od života", "Prodata sloboda", "Nevidljivi lanci", "Držati glavu iznad" i "Neizgovorena odbrana". Na promociji će govoriti mitropolit Joanikije, politikolog Miša Đurković i izdavač i urednik Manjo Vukotić.

Kurir.rs

Bonus video:

02:57

Milo Đukanović se vraća na velika vrata?! Poznavaoci prilika kažu da su izbori najbolje rešenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track