05:16

MEDLIN I NJEN OTAC MRZELI SU SRBE! Zaboravili pomoć koja im je ovde pružena IMA SIMBOLIKE ŠTO JE UMRLA BAŠ NA OVAJ DAN

reakcije

NIJE HRIŠĆANSKI, ALI... Anđelković oštro nakon smrti Olbrajtove: Dan na koji je umrla pokazuje koliko je GREŠNA BILA prema Srbima

Politika -

Nikola Šainović, nekadašnji potpredsednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Zoran Anđelković, bivši predsednik Izvršnog veća AP Kosovo istakli su da je bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt mrzela Jugoslaviju i sve ono što je na ovim prostorima rađeno od 1941. do 1945. godine.

Olja Lazarević, voditeljka jutarnjeg programa Kurir televizije, želela je najpre da čuje da li ima simbolike u tome što se smrt nekadašnje državne sekretarke SAD dogodila baš na dan kad je zvanično saopštena odluka o NATO agresiji na tadašnju SRJ.

Šainović, Anđelković
foto: Kurir televizija

- Naravno da simbolika pada napamet. Olbrajtova je u politici SAD bila jedan od nosilaca te ratoborne politike i tako je ostavila jedan ružan i gorak pečat u našoj istoriji. Ne radujemo se kad neko umre, ali simbolika je neizbežna. Želeo bih da ovo bude i početak kraja sile koja je išla oko kugle i sejala bombe - rekao je Šainović u jutarnjem programu Kurir televizije.

Anđelković je istakao da su i Olbrajtova i njen otac mrzeli sve što je vezano za Jugoslaviju i Srbiju uprkos tome što im je naša zemlja pomogla uoči Drugog svetskog rata kad su pobegli pred nacistima iz rodne Čehoslovačke.

Šainović, Anđelković
foto: Kurir televizija

Na pitanje voditeljke Anđelković se osvrnuo i na činjenicu da je vest o smrti Medlin Olbrajt dočekana sa velikom tugom u lažnoj državi Kosovo.

- Albanci su joj u Prištini podigli spomenik i napunili džepove tako da razumem što žale. Ja ne žalim, možda to nije hrišćanski, mislim da i ta simbolika pokazuje koliko je grešna bila prema Srbiji. Njen otac je navodno mnogo voleo Srbe, ali su toliko antikomunistički bili raspoloženi da su mrzeli sve ono što je bilo od 1945. pa naovamo. Olbrajtova je par godina odrasala ovde i objektivno su mrzeli Jugoslaviju i Srbe. Njen otac je bio ovde i govorio da su Srbi veliki narod, ali to je bilo 1939. i 1940. kada je poslat u London da bude spasen iz Jugoslavije. Mnogi su zaboravili kome je pomogla Srbija - rekao je Anđelković.

Olbrajtova je prema njegovim rečima za neuspele pregove u Rambujeu.

- Olbrejtova ne samo što je bila veliki jastreb već njenu ulogu oko Rambujea ne možemo nikad da zaboravimo. Ne možemo o svim mrtvima da pričamo sve najbolje. Moramo da govorimo iskreno. Smislila je Rambuje i naterala je Albance da potpišu čak i ono što nisu hteli da bi našla izgovor da bombarduje Srbiju - rekao je Anđelković.

NATO je bombardovanjem SRJ želeo da obeleži 50 godina od osnivanja, ali su im Srbi pokvarili planove, navodi Šainović.

Šainović, Anđelković
foto: Kurir televizija

- Čak je i sama Olbrajtova priznavala da je tada prekršeno međunarodno pravo već su to legendirali da kao Albance spasu od humanitarne katastrofe. NATO je prouzrokovalo da i Albanci i Srbi napuštaju Kosovo, a ako je to bilo na Kosovu i Metohiji, zašto su gađali Beograd, Novi Sad i Niš - upitao je Anđelković.

06:25

MALO POZNATI DETALJI IZ RAMBUJEA Šainović: Postigli smo dogovor sa Albancima, ali su Amerikanci sve pogazili IMAM CRNI DOKAZ

Dodaje da neke stvari ne možemo da zaboravimo.

- To je bio zločin NATO koji je hteo da obeleži neki svoj jubilej, 50 godina od osnivanja, ali smo im mi to pokvarili, jer nisu mogli da završe rat za pet dana - rekao je bivši predsednik izvršnog veća AP Kosovo.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track