Jovanović: Nova kosovska politika mora biti jasna

Jovanović: Nova kosovska politika mora biti jasna

Politika -
Lider LDP dodaje i da ta politika treba da bude oslobođena stalnog preispitivanja i samocenzure zbog partijskih rejtinga

BEOGRAD - Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da nova kosovska politika Srbije mora biti jasna i oslobođena stalnog preispitivanja i samocenzure zbog partijskih rejtinga i da se ne sme propustiti ovaj trenutak koji će odrediti budući kurs zemlje.

"Vreme je da svi preskoče fraze o interpretacijama, broju cifara u pozivnom broju za Kosovo, asimetričnosti, fusnotama i zvezdicama i da se konačno okrenemo životu. Taj život je u međuvremenu srušio tabue i pregazio staru politiku, baš onako kako smo govorili u julu 2011. godine", rekao je Jovanović.

On je naveo da ključni elementi nove kosovske politike moraju da budu apsolutno efikasan plan za sprovođenje dosadašnjih sporazuma, plan za rešenje pitanja koja su uslov za početak pregovora sa EU - telekomunikacije, energetika, institucije...

"I, konačno, insistiraćemo da se cela stvar ne posmatra u kontekstu 'šta treba da žrtvujemo da bismo dobili kandidaturu', nego kako povezati ta dva procesa, kako da prednosti i rešenja iz evropskog iskustva i reformi budu sredstvo za rešavanje problema oko Kosova, nesporazuma naših naroda koji se neće rešiti ni ignorisanjem problema, ni ograničavanjem samo na iznuđene tehničke sporazume", dodao je Jovanović.

Predsednik LDP je naveo da buduća platforma, da bi bila efikasna i rešila probleme, ne bi trebalo da se nepotrebno opterećuje već sto puta ponovljenim zakletvama ili odgovaranjem na izmišljena pitanja koja niko i ne postavlja pred Srbiju.

Jovanović je istakao da se, nažalost, stidljive najave o novoj kosovskoj platformi i promenjenom političkom formatu za razgovore sa Prištinom već gube u talasu međusobnog prozivanja, provociranja i kalkulisanja bivše i sadašnje vlasti.

"Što se LDP tiče, insistiramo da se ne propusti ovaj trenutak koji će odrediti budući kurs zemlje", rekao je Jovanović. On je istakao da su ostale samo ruševine od politike koja je pre samo godinu dana koristila barikade kao metod sve dubljeg zakopavanja Srbije u izolaciju i zbog koje je Srbija u decembru i martu izgubila šansu da već počne pregovore sa EU oko članstva.

Predsednik LDP je naveo da će kosovska politika biti nova i efikasna samo ako bude i verbalno i suštinski potpuno drugačija i mnogo iskrenija od one koju su u prošlosti uglavnom zajedno kreirale Demokratska stranka, Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, zajedno s velikom većinom drugih stranaka.

Dodao je da su spremnost na racionalnost u kosovskoj politici, modernizaciju Srbije i iskrenost u evropskim integracijama crvena linija koja će odrediti karakter Srbije u najtežem momentu za građane u poslednjih 12 godina. "To su i kriterijumi za učešće LDP u kreiranju svakog pristupa ovim pitanjima", naveo je Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track