Lek za proliv na novoj listi

Od danas važi nova lista

Lek za proliv na novoj listi

Društvo -
Na spisak stavljeno 47 novih vrsta, među kojima su i medikamenti za lečenje retkih bolesti. Brufena još nema

BEOGRAD - Danas je stupila na snagu nova revidirana lista lekova u koju je uključeno i 47 novih vrsta, među kojima su i medikamenti namenjeni za lečenje retkih bolesti.

Portparol Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Mirosavljević kazala je da su to uglavnom lekovi za lečenje akutne dijareje, vakcina protiv dečje paralize, neuropatskog bola, a po prvi put na listu "D" stavljeni su i lekovi za lečenje teških i retkih bolesti, odnosno neuroloških simptoma.

"Lista je proširenja sa 47 novih lekova, od toga 16 za ublažavanje simptoma kod teških neuroloških oboljenja poput Batenove bolesti", kazala je Mirosavljević.

"Revizija je značajna jer smo na listu i pored već postojećih medikamenata, proširili sa više od 20 lekova različitih oblika, doza i pakovanja, zbog bolje konkurentnosti, sigurnije zastupljenosti i snabdevenosti tržišta", kazala je ona.Kako je objasnila, sa liste lekova je na zahtev proizvođača, zbog prestanka proizvodnje, skinuto 22 medikamenta, kojih već duže vreme nema u prometu.

"Svi ti lekovi koji su skinuti sa liste imaju adekvatnu zamenu od više različitih proizvođača", navela je Mirosavljević.Ona je rekla da se revizija liste lekova radi zbog bolje dostupnosti i snabdevenosti medikamentima, većeg izbora pri lečenju, konkurentnosti....

Inače, Vlada Srbije donela je pre desetak dana odluku o najvišim cenama lekova koji se izdaju na recept za upotrebu u humanoj medicini, kao i pravilnik o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja

Odlukom je prvi put utvrđena cena za 531 lek, od kojih je trećina originalnih lekova sa ciljem da se spreče veće nestašice lekova u narednom periodu. Ta odluka trebalo bi da omogući pojeftinjenje 160 medikamenata.

Kada je reč o snabdevenosti apoteka lekovima, sirupa za decu "brufen" koji se koristi za snižavanje temperature još uvek nema u apotekama, a sve teže je naći i "madopar" namenjen za lečenje obolelih od Parkinsonove bolesti, rekla je Milana Dučić iz Apotekarske ustanove "Beograd".

Kako je navela, lek "prilazid" koji je nedostajao polako je počeo da stiže u apoteke, kao i kortikosteroidne masti koje se jedno vreme nisu mogle naći u apotekama.

Kako je kazala Dučić, veliki broj građana traži i "lopion" koji je moguće naći u prodaji, ali ne i u svim dozama.U promet je pušteno 200 hiljada pakovanja "lorazepama" u obema dozama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track