17:14

ŠOKANTNE TVRDNJE OBRADOVIĆA: RUSIJA GUBI STATUS VELIKE SILE? Ukrajina je RUSKI TALAC za ispunjenje zahteva Moskve od NATO

apsurdno

ŠOKANTNE TVRDNJE OBRADOVIĆA: RUSIJA GUBI STATUS VELIKE SILE? Ukrajina je RUSKI TALAC za ispunjenje zahteva Moskve od NATO

Politika -

Darko Obradović, iz Centra za strateške analize, smatra da Rusija gubi status velike sile, jer nije u stanju da projektuje moć izvan regiona.

Obradović tvrdi da je rat u Ukrajini zapravo prouzrokovan time što Rusija svoje istorijske greške rešava oružjem.

- Moramo da primetimo da svi u Srbiji govore o sukobu Rusije i zapada. U suštini ovde se radi agresiji Rusije na Ukrajinu koja traje od 2014. godine. Zasnovana je na ideološki, istorijskim i bezbednosnim osnovama projekcije ruske moći. Odnosno pokušaja Rusije da svoje istorijske greške ispravljaju oružjem. To smo videli u Gruziji, Ukrajini, Moldaviji, Kazahstanu, Tadžikistanu, dakle sve smo videli u poslednjih 30 godina kako izgledaju ruske popravke sopstvenog kolapsa sa Sovjetskim Savezom. Rusija umesto da je odabrala da sa 140 miliona stanovnika i sa najbogatijim resursima na svetu, izgradi tehnološki moćnu i industrijski naprednu državu. Mi smo dobili nešto sasvim drugo što je rezultiralo napadom na Ukrajinu. Što Rusija nije napala Finsku, Letoniju, Litvaniju, a napala je Ukrajinu. Zato što Ukrajina nije članica ni NATO-a, ni EU - rekao je Obradović u Pulsu Srbije na Kurir televiziji.

Darko Obradović
foto: Kurir Televizija

Dodao je da je Ukrajina samo bila ruski talac za ispunjenje njihovih zahteva prema NATO alijansi, ali da ti zahtevi nisu bili realni i da je zato ovako Ukrajina završila.

- Pogrešno je govoriti o sukobu Rusije i zapada. Jeste, Rusija je izazvala zapad. U januaru ove godine Rusija je rekla: " Ako vi ne vratite NATO na '97 godinu, mi ćemo napasti Ukrajinu". Kakve veze ima Ukrajina sa širenjem NATO-a i voljom drugih država da budu njene članice. Ukrajina je bila ruski talac za ispunjenje njihovih zahteva prema NATO alijansi koji nisu bili realni i Ukrajina je upravo tako i završila - rekao je Obradović.

Obradović smatra da Rusija više ne može da projektuje svoju moć izvan regiona i da zato gubi status velike sile.

- Rusija je napadom na Ukrajinu pokušala da izazove zapad i da uništi ovu bezbednosnu arhitekturu u Evropi. Nadala se da će u ovakvoj situaciji biti ispraćena od strane KIne i Irana. Međutim dogodilo se suprotno. Rusija je sada daleko slabija i gubi status velike sile, jer nije u stanju da projektuje moć izvan regiona - rekao je Obradović.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

12:06

SVAĐA UŽIVO U STUDIJU Šormaz izjavom o Rusiji izazvao burnu reakciju sagovornika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja