KRIMINALCIMA PRODAVAO ODLUKE SUDA, PRETIO POKRETANJEM SUDSKIH PROCESA: Sin Vesne Medenice pretio majkom, uzimao pare za presude!
Foto: screenshot Youtube/ Vijesti Online, Youtube prtscr / Vijesti online

ko je miloš medenica

KRIMINALCIMA PRODAVAO ODLUKE SUDA, PRETIO POKRETANJEM SUDSKIH PROCESA: Sin Vesne Medenice pretio majkom, uzimao pare za presude!

Politika -

Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, koja je uhapšena 17. aprila zbog sumnje da je počinila dva krivična dela - stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, izbegao je hapšenje jer se nalazi u Beogradu na lečenju od bolesti zavisnosti.

A spisak nedela koja mu se stavljaju na teret je duži iz dana u dan - šverc cigareta, iznuda, ucene, prebijanja, trgovina sudskim odlukama, nabavka droge... Kako je otkriveno, on je neretko pretio majkom i pokretanjem sudskih procesa, a takođe je preko Skaj aplikacije "završavao" presude brojnim kriminalcima. Obaveštavao je ljude i koji je sudija dobio koji predmet.

Vesna Medenica
foto: Youtube prtscr / Vijesti online

No, krenimo redom. Miloš Medenica se sumnjiči da je još 2019. godine organizovao kriminalnu grupu koja se prevashodno bavila švercom cigareta, ali i ucenjivanjem i iznudama. Sve vreme je koristio informacije do kojih je, kao predsednica Vrhovnog suda Crne Gore, dolazila njegova majka. Kada je šverc cigareta u pitanju, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tvrdi da je kriminalna grupa Miloša Medenice na crnogorskom tržištu prodala najmanje 4.000 paketa cigareta koji su bili uskladišteni u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

U istom izveštaju stoji da je državna kasa time oštećena za više miliona evra. Po nalogu Medenice, oni su u novembru 2019. prošvercovali 2.000 paketa cigareta, a petnaestak dana kasnije još toliko, piše u spisima SDT, koje sumnjiči Medenicu, njegovog kuma Marka Vučinića, policajca Milorada Medenicu, Nikolu Raičevića i Petra Milutinovića za šverc cigareta i druga krivična dela.

Miloš Medenica
foto: screenshot Youtube/ Vijesti Online

Vesnu Medenicu specijalna tužiteljka Nataša Bošković, koja vodi ovaj slučaj, tereti da je, sa pozicije koju je obavljala, prikrivala članove klana svoga sina kako ne bi bili otkriveni i uhapšeni. Ona navodi da je zadatak Medenice bio da, raspolažući informacijama i saznanjima do kojih je došla tokom obavljanja funkcije, utiče da organizator i članovi kriminalne organizacije ne budu otkriveni prilikom prenošenja i prodaje neocarinjene carinske robe - cigareta, uzetih iz Slobodne carinske zone Luke Bar.

Osim za krijumčarenje cigareta bez akcizne markice, čime je državna kasa oštećena za nekoliko miliona evra neplaćenih dažbina, sina Vesne Medenice sumnjiče i da je naručio prebijanje policajca iz Kolašina Mladena Leba Boškovića, kao i da je nabavljao i više puta omogućavao drugima da koriste kokain. Na osnovu transkripta komunikacije Miloša Medenice s članovima njegove kriminalne grupe, ali i članovima drugih kriminalnih grupa, vidi se da je on nabavljao kokain. Međutim, kada je ova droga u pitanju, reč je o količinama koje ukazuju da je ona nabavljana za ličnu upotrebu, a ne za trgovinu.

Miloš Medenica
foto: screenshot Youtube/ Vijesti Online

Bivšu predsednicu Vrhovnog suda SDT sumnjiči da je, kao član kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš, osim što je prikrivala saučesnika, imala ulogu da se informiše o kretanju predmeta u Vrhovnom sudu i da te informacije javlja organizatoru, kao i druge podatke od interesa za kriminalnu organizaciju. Njen sin je ove podatke dobro naplaćivao, stoji u izveštaju SDT. On je pretio majkom i pokretanjem procesa, a takođe je, kako se sumnja, prodavao odluke suda koji je vodila njegova majka. Navodno je njegova tarifa bila 30 odsto od ukupne vrednosti imovine koja se potražuje u sudskim procesima. U samo dva predmeta je, sumnja se, uzeo oko 300.000 evra. Njegova majka je, kako je otkriveno, od kriminalaca dobijala i nekretnine za završavanje nekih presuda. Milošu Medenici se na teret stavlja i krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i navođenje na protivzakoniti uticaj u odnosu na svoju majku.

Vladimir Pavićević

Vrh kriminalne organizacije

Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije, kaže za Kurir da je slučaj "Medenica" velika tema u Crnoj Gori.

- Ovaj slučaj svi vide kao najozbiljniji primer borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije nakon pada Mila Đukanovića sa vlasti pre dve godine. Velika su očekivanja od ovog slučaja jer je reč o samom vrhu kriminalne organizacije u Crnoj Gori - kaže Pavićević. Dodaje da se ovaj slučaj i politički tumači kao vrsta dobro osmišljenog pritiska na Đukanovića da mu ne pada na pamet da remeti kurs Crne Gore nakon njegovog razvlašćivanja. - Taj kurs za njega znači političko penzionisanje najkasnije do proleća iduće godine, a za Crnu Goru stvaranje pretpostavki za stabilnost i dalji demokratski razvoj i države i društva - zaključuje Pavićević.

Bonus video:

00:23

Vesna Medenica pokušala samoubistvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track