Najnovije vesti

MEDENICA DOGOVARAO ŠVERC DROGE, CIGARETA, MARIHUANE? Evropol razbio Skaj u martu 2021., pronašli 100 kriminalnih operacija!
Foto: Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Shutterstock, Screenshot

tajni kanali komunikacije

MEDENICA DOGOVARAO ŠVERC DROGE, CIGARETA, MARIHUANE? Evropol razbio Skaj u martu 2021., pronašli 100 kriminalnih operacija!

Crna Hronika -

Tajni kanal komunikacije preko telefona kompanije "Sky ECC" prvi put je probijen u februaru 2021. godine, uz podršku Europola i Eurodžasta.

Na sajtu Europola objavljeni su podaci o toj akciji, a u pitanju je komunikacija čije je praćenje dovelo istražitelje do informacija o osumnjičenoj kriminalnoj grupi Miloša Medenice, sina uhapšene nekadašnje predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice. Takođe, i do novih informacija o delovanju grupe Pljevljaka Darka Šarića, koji je nedavno opet uhapšen u Beogradu.

KAKO JE RAZOTKRIVENA KRIMINALNA GRUPA SINA VESNE MEDENICE: Miloš pretio majkom i pokretanjem procesa! ISPLIVALE PORUKE SA SKAJA

Prema podacima sa sajta Europola, pravosudni organi i organi za sprovođenje zakona u Belgiji, Francuskoj i Holandiji su početkom prošle godine u martu prošle godine uspeli da sagledaju šifrovanu komunikaciju od strane velikih organizovanih kriminalnih grupa (OCG). To su uradili uz podršku Europola i Eurodžasta.

Time su, kako se navodi na internet sajtu Europola, stekli neprocenjiv uvid u stotine miliona poruka koje su razmenjivali kriminalci.

Ovo je, tvrdi Europol, rezultiralo prikupljanjem ključnih informacija o više od 100 planiranih kriminalnih operacija velikih razmera, sprečavajući potencijalne situacije opasne po život i moguće žrtve.

Na dan akcije, 9. marta 2021. godine, izvršen je veliki broj hapšenja, kao i brojni pretresi i zaplene imovine u Belgiji i Holandiji.

Europol tvrdi da su od sredine februara vlasti bile u mogućnosti da prate protok informacija oko 70.000 korisnika "Sky ECC".

"Uspešnim otključavanjem šifrovanja 'Sky ECC', dobijene informacije će pružiti uvid u kriminalne aktivnosti u različitim državama članicama EU i šire i pomoći će u proširenju istraga i rešavanju ozbiljnog i prekograničnog organizovanog kriminala u narednim mesecima, verovatno godinama", naveli su tada iz Europola, prenosi RTCG.

Firma "Sky ECC" iz Kanade godinama je na meti bezbednosnih službi.

Pristup korišćenju ove aplikacije plaća se, i to u zavisnosti od toga koliko dugo će se koristiti – u ponudi su tri meseca, pola godine ili godinu dana, a cene licence se kreću od 600 do 2.200 eura.

Izabere se SIM kartica i kupi se njihov uređaj koji je modifikovan kako bi mogao da ispoštuje njihove zahteve sigurnosti i pristupi zatvorenoj "Sky" mreži. Kada korisnik dobije uređaj, SIM i licencu, aplikacija se instalira putem tutorijala koji stigne uz licencu.

Aplikacija "Sky ECC" ne može da se instalira na bilo koji telefon, već samo na određene iPhone, BlackBerry i Google Pixel modele.

U presretnutim telefonskim razgovorima sa "Sky", koje je objavio portal Libertas press, Miloš Medenica i telohranitelj njegove majke, policajac Darko Lalović, dogovaraju navodno krijumčarenje droge i šverc cigareta, prenosi RTCG.

I ŠARIĆ POD SUMNJOM DA JE SVE UGOVARAO PREKO SKAJA! Kakva je to aplikacija i kako funkcioniše tajna komunikacija šefova podzemlja

Po objavljenim transkriptima dostavljenim preko Europola, Miloš Medenica je preko "Sky" navodno dogovarao kupovinu veće količine kokaina, obezbeđivao transport krijumčarenih cigareta iz Luke Bar, te dogovarao trgovinu i transport marihuane u Beč.

Provaljene šifre i poruke Belivukovog klana

Podsetimo, kako je Kurir ranije pisao, policija je zahvaljujući sofisticiranoj opremi uspela da dešifruje poruke koje su preko zaštićene aplikacije razmenjivali pripadnici grupe Velje Nevolje i da svaki pseudonim poveže sa konkretnom osobom.

PROVALJENE ŠIFRE I PORUKE BELIVUKOVOG KLANA! Veljini mafijaši umišljali da su superheroji, evo koja su kodna imena davali sebi!

Klan Veljka Belivuka i Marka MIljkovića je međusobno komunicirao preko tajne i šifrovane aplikacije Skaj, na kojoj nisu koristili svoj pravi identitet, već pseudonime, a inspiraciju za tajna imena pronalazili su u poznatim serijama, filmovima, crtaćima...

Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Sky telefon, Sky aplikacija, Sky
foto: Zorana Jevtic, MUP RS

Izvor je tada otkrio da su Belivukovi mafijaši sebi davali nadimke i po popularnim superherojima, poznatim sportistima i ličnostima, ali i likovima iz nekih od najgledanijih ostvarenja svetske kinematografije.

- Svoja kodna imena su vrlo često menjali, neki čak i na dnevnom nivou. Toliko su bili oprezni! Neka od imena na Skaju kojima su se navodno služili su i "Betmen", "Spajdermen", "Supermen", zatim imena starleta, tenisera, fudbalera, glumaca - objasnio je tada izvor upoznat sa slučajem.

(Kurir.rs / RTCG)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track