AMBASADOR HIL SA SUPRUGOM DŽULI POSADIO AMERIČKI JAVOR: Beograd je danas mnogo lepši nego pre 40 godina kad sam ja u njemu živeo
Foto: Beoinfo

na levoj obali save

AMBASADOR HIL SA SUPRUGOM DŽULI POSADIO AMERIČKI JAVOR: Beograd je danas mnogo lepši nego pre 40 godina kad sam ja u njemu živeo

Politika -

BEOGRAD - U okviru akcije „Drvo za Beograd” gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posadio je danas, zajedno sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom i njegovom suprugom Džuli tri sadnice američkog javora na levoj obali Save, u parku u Brodarskoj ulici.

Kristofer Hil, Džuli Hil, američki javor
foto: Beoinfo

Događaju su prisustvovali izvršna direktorka operativnih poslova JKP „Zelenilo – Beograd” Nataša Šišaković i saradnica za programe saradnje u oblasti zaštite životne sredine, nauke i tehnologije pri Ambasadi SAD Tia Leber.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da ga raduje što je ambasador SAD pokazao dobru volju da učestvuje u nastavku akcije „Drvo za Beograd” i zahvalio na svemu što ambasada i SAD čine kako bi Beograd bio još lepši i zdraviji grad. On je podsetio da JKP „Zelenilo – Beograd” svake godine posadi blizu 5.000 stabala, a da je Grad Beograd svojom akcijom „Drvo za Beograd” sa dodatnih blizu 2.500 stabala taj broj značajno proširio i time dao svoj doprinos poboljšanju kvaliteta životne sredine.

1 / 5 Foto: Beoinfo

– Cilj nam je da u Beogradu imamo 25 odsto zelenih površina. U ovom trenutku u urbanom delu grada procenat iznosi oko 15 odsto, tako da cilj nije lak, ali ovakvim akcijama i posvećenošću je dostižan. Ova sadnja simbol je mnogo većeg projekta, u kojem zajednički moramo učestvovati – a to je borba protiv klimatskih promena. Takođe, ova sadnja istovremeno predstavlja i simbol dobrih odnosa naše dve države. Sadnice će nastaviti da rastu kao što će nastaviti da raste i saradnja između naše dve zemlje – kazao je Radojičić, podsetivši da je ambasada SAD i prošle godine učestvovala u ovoj akciji, kada je stabla četinara posadio tadašnji ambasador Entoni Godfri.

Kristofer Hil, Džuli Hil, američki javor
foto: Beoinfo

Ambasador Hil je zahvalio na prilici da učestvuje u akciji „Drvo za Beograd” i podsetio na poslovicu „Drvo je najbolje posaditi pre dvadeset godina, ali ako to nismo učinili tada, onda je najbolji trenutak – sada”.

Kristofer Hil, Džuli Hil, američki javor
foto: Beoinfo

– Posadili smo stabla američkog javora koja će nekome jednoga dana poslužiti kao hlad i zaštita od sunca. Naravno, vidim da Grad Beograd ima ambiciozan plan da grad učini još lepšim i zdravijim i mogu vam reći da je današnji Beograd u odnosu na onaj od pre 40 godina, kada sam ja u njemu živeo, danas mnogo lepši. Postao je grad parkova, drveća i cveća i nadam se da ćemo i mi kao američka ambasada nastaviti da učestvujemo u tom procesu – rekao je ambasador Hil.

Akcija „Drvo za Beograd” sprovodi sa od 2019. godine na inicijativu gradonačelnika Beograda, a u saradnji sa JKP „Zelenilo – Beograd”. Prva sadnja u okviru ove akcije realizovana je 22. novembra 2019. godine i od tada je, kroz različite vrste donatorskih sadnji, do sada posađeno blizu 2.500 sadnica.

Kurir.rs/Beoinfo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track