04:56

VELIKE SILE IGRAJU POKER U OVOM RATU! Stručnjaci tvrde: Dižu uloge i pomeraju figure KRAJNJI REZULTAT JE CEPANJE UKRAJINE!

šokantno

VELIKE SILE IGRAJU POKER U OVOM RATU! Stručnjaci tvrde: Dižu uloge i pomeraju figure KRAJNJI REZULTAT JE CEPANJE UKRAJINE!

Politika -

Neven Cvjetićanin, predsednik forma za strateške studije, smatra da je rat u Ukrajini globalni strateški poker i da nakon njega sledi dijegonalno cepanje Ukrajine.

Predsednik forma za strateške studije tvrdi da velike sile tačno znaju koliko daleko mogu da idu i da je sve započelo od rata u Siriji.

- Velike sile tačno znaju dokle mogu da idu. Ovo je igra velikih brojeva. Ja bih ovo nazvao globalnih strateškim pokerom. Neki analitičari poput Bžežinskog smatraju da je šah primerena reč za sve ove igre. Neko je top, a neko lovac. Pomeraju se figure i ginu pešaci. Ja mislim da je ovo poker. Od rata u Siriji se dižu ulozi, a niko ne pokazuje karte. Sve ovo što se dešava u Ukrajini sa obe strane pokazuje da su se podigli ulozi, a da niko ne želi da odustane od svojih strateških interesa. S druge strane EU je u nekoj vrsti geopolitičkog sendviča i vidmo da imamo jednu dinamiku koja ne prija Evropi - rekao je Cvjetićanin u jutarnjem programu na Kurir televiziji.

Neven Cvjetićanin
foto: Kurir Televizija

Dodao je da će rat sigurno trajati neko vreme, a kad se završi u Ukrajini će biti novi Berlinski zid.

- Ovo će sigurno trajati još neko vreme. Inače imam tu tezu da kada se ispuca oružje koje treba da se ispuca i definišu snage na terenu. Imaćemo kao na Korejskom poluostrvu podelu Ukrajine koja će pasti dijegonalno. To će biti neki novi Berlinski zid i neka nova gvozdena zavesa. Nama je najbitnije da mi u svemu tome ne budemo koletelarna šteta. Da budemo svesni našeg okruženja i onoga što možemo. Najvažnije da nas istorija ovaj put zaobiđe jer nas je mnogo često pogađala - rekao je Cvjetićanin.

Ukrajina je trenutno bure baruta. Amerika šalje toliko oružja Ukrajini da je ugrozila i sopstvene zalihe, piše današnji Kurir.

Rusija insistira na biološkim laboratorijama, dok zapad insistira na opasnosti od nuklearnog rata. Voditeljku Olju Lazarević interesovalo je kako stručnjak za bezbednost, diplomatiju i organizovani kriminal vidi razvoj ove situacije.

Neven Cvjetićanin
foto: Kurir Televizija

Dušan Dunđer, stručnjak za bezbednost, diplomatiju i organizovani kriminal, istakao je da svaki metak debelo plaća Srbija.

- Ovog trenutka donešena odluka da preko trideset milijardi novca mora da se donira Ukrajini. Da se ne zavaramo, to je jedan veliki biznis. Svaka granata i svaki metak ispaljen u tom našem milosrdnom anđelu Srbija debelo plaća. Odnosno plaćaju svi koji su došli posle 2000. godine - rekao je Dunđer.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:43

ŠPANIJA POKLEKLA POD PRITISKOM? Šta znači otvaranje kancelarije u Prištini? Stručnjaci otkrivaju pravi RAZLOG ZA OVAKVU ODLUKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track