KURTI SPOPADA AMERIČKE ZVANIČNIKE PO HODNICIMA! Mediji raskrinkali kosovskog premijera: ZA 4 DANA U SAD IMAO SAMO JEDAN SASTANAK
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

BLAMAŽA i fijasko

KURTI SPOPADA AMERIČKE ZVANIČNIKE PO HODNICIMA! Mediji raskrinkali kosovskog premijera: ZA 4 DANA U SAD IMAO SAMO JEDAN SASTANAK

Politika -

Kosovski premijer Aljbin Kurti već duže vreme je predmet podsmeha zbog skromnih aktivnosti u inostranstvu. Njegova aktuelna američka turneja proglašena je blamažom, a razotkriveno je i da je on spopadao zvaničnike SAD po hodnicima, stvarajući privid za javnost da je imao regularne sastanke.

Kurti se za četiri dana boravka u SAD sastao samo sa direktorom Milenijum čelindž koorporacije (MCC) Alis Olbrajt, iako je iz njegovog kabineta najavljivano da će se sastati sa brojnim zvaničnicima, predstavnicima albanske zajednice i organizacija, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanik Samoopredeljenja Adnan Rustemi pravdao je Kurtijevu američku turneju, tvrdeći da će on u SAD imati brojne političke i ekonomske sastanke, uz opasku da zlonamerni komentari ne znače ništa.

O Kurtijevoj poseti SAD oglasio se i novinar Berat Budžala koji je na Fejsbuku uporedio sastanke Kurtija i bivših predsednika Kosova Hašima Tačija i Ibrahima Rugove sa zvaničnicima SAD, aludirajući na to da su bivši predsednici imali stvarne susrete, dok Kurti zvaničnike prati samo preko interneta.

On je objavio fotografiju na kojoj je Kurti sam u sobi sa telefonom u ruci kao i fotografije sa sastanaka Rugove sa bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom i Tačija i Fatmira Sejdijua sa nekadašnjim šefom Bele kuće Džordžom Bušom.

Aljbin Kurti
foto: Printscreen

Sličan osvrt imala je i novinarka Arbana Džara koja je poručila da je ona održala više sastanaka u SAD nego predsednica i premijer Kosova Vjosa Osmani i Aljbin Kurti. Ona je otkrila i da su Kurti i Osmani na komemoraciji Medlin Olbrajt na hodniku čekali da se sretnu sa važnim ličnostima SAD.

- Bez skromnosti: dok sam radila kao novinar na Kosovu i sada kada sam u Americi imala sam srazmerno više sastanaka sa ličnostima i institucijama nego sadašnji premijer i predsednica. Mislim na prave sastanke, ne na blokiranje hodnika ljudima koji su došli na sahranu. Sada se postavlja pitanje zašto im tako nešto nije moguće, pogotovo kada uzmemo u obzir da Amerikanci Kosovo smatraju svojim projektom - poručila je ova novinarka.

Vjosa Osmani, Madlen Olbrajt, Aljbin Kurti
foto: Profimedia, EPA/Kenzo Tribouillard, EPA/Valdrin Xhemaj

Inače, kosovski premijer boravi u Americi od petka, a posetu je produžio zbog predavanja koje bi 14. maja trebalo da održi na Univerzitetu DePol u Čikagu u organizaciji Odeljenja za albanske studije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track