GLAD KUCA NA VRATA PRIŠTINE: Zbog skoka cena bolnice, vrtići, zatvori, policija i studentski centri rizikuju da ostanu BEZ HRANE
Foto: Tiny Ivan / Alamy / Alamy / Profimedia

globalna nestašica hrane

GLAD KUCA NA VRATA PRIŠTINE: Zbog skoka cena bolnice, vrtići, zatvori, policija i studentski centri rizikuju da ostanu BEZ HRANE

Politika -

PRIŠTINA - Kosovske institucije poput vojske, bolnice, zatvora, studentskih centara, rizikuju da ostanu bez snabdevanja hranom i drugim proizvodima jer je povećanje cena navelo dobavljače da zahtevaju raskid ugovora o snabdevanju, prenosi Reporteri.

Služba Univerzitetske kliničke bolnice i Univerzitetski klinički centar su potvrdili da zbog povećanja cena postoje poteškoće u ispunjavanju nekih ugovora.

"Imali smo tri slučaja kada su tražili raskid ugovora. Međutim, do sada nismo imali većih prepreka", kaže šef nabavke Seljami Krasnići.

Čak i iz Univerzitetskog kliničkog centra kažu da je zbog visokih cena bilo saopštenja Ekonomskog operatera "Beni Dona Plast" zbog teškoća u snabdevanju prehrambenim artiklima. "U ovom saopštenju, predmetni privredni operater je izrazio zabrinutost da zbog povećanja cena možda neće moći da nastavi snabdevanje", naglašava Fehmi Havoli, vršilac dužnosti šefa nabavke u UKCK.

Zbog poskupljenja, pored ovih institucija, ova kompanija ima poteškoća u snabdevanju i studentskog centra i tzv. kosovske vojske. Kosovske bezbednosne snage nisu odgovorile na pitanje da li su od privrednog operatera dobile bilo kakvo obaveštenje o poteškoćama u snabdevanju. „

Neki snabdevači su tražili i raskid ugovora zbog finansijskih gubitaka.

"Snabdevamo najosetljivije institucije počev od UKCK-a, studentske menze, Kazneno-popravne službe Kosova, kosovskih vrtića, koje snabdevamo mesom, vodom i hlebom. Snabdevamo i vojsku pićima. Snabdevamo i kosovsku policiju i sve kosovske institucije, podneli smo zahtev da raskinemo ugovor, čak i da platimo određenu kaznu, samo da ne budemo oštećeni u potpunosti, ali smo dobili negativne odgovore", naglašava jedan od snabdevača.

"S početkom pandemije cene su se promenile i preduzeća ne mogu da snabdevaju kosovske institucije, bolnice, vojsku i policiju hranom i drugom opremom po sadašnjim cenama. Zatražili smo da se izvrši pregled jer su sve zemlje uradile pregled na osnovu promena cene. Pitali smo vladu, ali ni po tom pitanju nemamo odgovor... Jednostavno u opasnosti smo od prekida u snabdevanju bolnica hranom zbog nemogućnosti preduzeća da izvrši ove nabavke po istim cenama kao rezultat velikih promena", rekao je Skender Krasnići iz Privredne komore.

U međuvremenu, ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je da razume zabrinutost privrede, ali, prema njegovim rečima, ugovori koji su potpisani sa klauzulama moraju da budu ispunjeni do kraja.

"Moramo imati na umu da ugovori, kada se dodeljuju, imaju svoje klauzule i ne mogu biti raskinuti. Uvek postoji rizik od fluktuacija cena naviše ili naniže. Međutim, rizik jedne strane se pretvara u korist druge strane. U slučaju da je došlo do pada cena, nijedan privredni subjekt ne bi došao da nam kaže da smanjimo ugovorne cene, nisam mogao da ih nađem jeftinije i ostvario veći profit. Dakle, ovaj rizik snose obe strane i to je obostrani rizik", rekao je Murati.

Ogroman rast cena ili stopa inflacije u zemlji za esencijalne proizvode dostigao je u aprilu 11,2 odsto, dok je u martu iznosio 10 odsto.

Kurir.rs/Reporteri/Ekonomia Online/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track