LINTA POZDRAVIO PODIZANJE PRVE OPTUŽNICE SRPSKOG TUŽILAŠTVA ZA ZLOČINE U "OLUJI": Pravda za srpske žrtve!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

reakcija

LINTA POZDRAVIO PODIZANJE PRVE OPTUŽNICE SRPSKOG TUŽILAŠTVA ZA ZLOČINE U "OLUJI": Pravda za srpske žrtve!

Politika -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravlja podizanje prve optužnice Tužilaštva za ratne zločine Srbije za zločine u "Oluji" i očekuje podizanje još niz optužnica.

Optužnica je podignuta zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada 7. i 8. avgusta 1995. godine kada su hrvatski avioni raketirali kolonu prognanih Srba.

"Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu je od svog osnivanja 2003. godine do 20. oktobra 2020. godine podiglo optužnice u 92 predmeta protiv 217 lica, od toga nacionalna odnosno etnička pripadnost optuženih lica je 190 Srba, 4 Bošnjaka, 2 Hrvata i 21 Albanac od kojih je 17 oslobođeno. Navedeni podaci su skandalozni i neprihvatljivi i jasno pokazuju da nema pravde za srpske žrtve", poručuje Linta.

On podseća da se godinama u svojim javnim nastupima zalaže da srpsko Tužilašto za ratne zločine konačno počne da podiže optužnice za masovne i svirepe zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije. Glavni razlog jeste činjenica da su pravosuđa u Zagrebu, Sarajevu i Prištini etnički motivisana i da se suštinski ne bave procesuiranjem zločina nad Srbima.

"Navedena pravosuđa imaju zadatak da vode montirane sudske postupke protiv srpskih boraca na osnovu lažnih dokaza s ciljem da se opravda brutalna laž i izmišljotina da su Srbi bili agresori i zločinci, a Hrvati, Muslimani i Albanci oslobodioci i žrtve. Srpski narod je devedesetih godina prošlog veka na prostoru bivše Jugoslavije vodio odbrambeno-otadžbinske ratove", zaključuje Linta.

(Kurir.rs/SSR)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track