04:49

EVO KOJA JE GLAVNA PORUKA PREDSEDNIKA VUČIĆA! Stručnjaci tvrde: Strane ambasade i države NEĆE UTICATI NA SASTAVLJANJE NOVE VLADE

moćna poruka

EVO KOJA JE GLAVNA PORUKA PREDSEDNIKA VUČIĆA! Stručnjaci tvrde: Strane ambasade i države NEĆE UTICATI NA SASTAVLJANJE NOVE VLADE

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu na sednici u Narodnoj skupštini, čime je zvanično započeo drugi predsednički mandat.

Tom prilikom on je izjavio da je ključni cilj njegovog mandata da, kad ode sa mesta predsednika, zna da je Srbija bolja nego što je bila kad je na njega došao, kao i da sa idealima nema kompromisa.

Predsednik je istakao da se formiranje novog parlamenta očekuje krajem jula, kao i da će Srbija u prelomnim geopolitičkim vremenima učiniti sve da zadrži vojnu neutralnost.

Prof. Vladimir Vuletić, sociolog, smatra da svet koji nas čeka za par godina, neće moći da se poredi sa ovim što vidimo danas.

usijanje
foto: Kurir Televizija

- Mi ne znamo kako će svet izgledati za godinu, dve ili tri. Ono što sigurno znamo jeste da on sigurno neće izgledati onako kako izgleda danas. Ona arhitektura posle Drugog svetskog rata koja je kristalizovana kroz UN, faktički više ne postoji. Ukrajina je iskorišćena kao svojevrsni vrh jednog koplja koji je trebao da probode Rusiju. Iza toga imamo još jedan sukob, a to je sukob između Kine i onoga što smo navikli da zovemo zapadom - rekao je Vuletić.

Vladimir Marinković, narodni poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva osvrnuo se na govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Ovaj govor predsednika Vučića govori o tome da on još nije odustao od onoga što je govorio i radio tokom prethodnog mandata. Glavna poruka je da Srbija ostaje na evropskom putu. Što se tiče vojnih saveza, Srbija će insistirati na tome da bude neutralna. Insistiraće na daljem radu regionalne stabilnosti i uspostavljanje regionalnih inicijativa poput Otvorenog Balkana koji se apostrofira - istakao je Marinković

usijanje
foto: Kurir Televizija

Voditeljku Jelenu Pejović interesovalo je da li običan građanin razume šta znači ovaj dogovor našeg predsednika Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina oko gasa.

- Ko god želi da razume, on i razume. Pošto narod to razume zato je i predsednik Aleksandar Vučić na predsedničkim izborima osvojio preko 2.200.000 glasova - rekao je Marinković.

Sociolog se dotakao vojne neutralnosti za koju je predsednik Vučić jasno rekao da će ostati Srbija takva.

- Vojna neutralnost znači ne pripadanje vojnim blokovima, to ne znači političku neutralnost. Mi političke stavove imamo na različita pitanja i iznosimo ih. U osnovi ako se posmatra ovaj poslednji period u pitanju, mi smo strogo vodili računa kada je o ovom bezbednosnom pitanju reč. Ako smo imali jedne manerve sa jednom članicom NATO, takođe bi imali manerve sa ruskom vojskom. Ovaj sukob teško da će se završiti uskoro - rekao je Vuletić.

Marinković se dotakao nove vlade i naveo da na sastavljanje nje neće uticati strane ambasade i države.

- Ono što je sigurno, ja ne znam ko će biti u toj novoj vladi i ko su ti proevropski kadrovi. Predsednik Vučić će dati nekom to poverenja da bude mandatar i sastavi novu vladu. Ali znam da je neće sastavljati niti uticati ni strane ambasade, niti strane države - rekao je Marinković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:14

FRANCUSKA I AMERIKA PRVE NA UDARU?! Stručnjak smatra da NEZADOVOLJSTVO građana u svetu proizilazi iz OVOG FAKTORA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track