Dačić s Rompejom: Ne pomerajte nam cilj
Foto: Tanjug

Brisel

Dačić s Rompejom: Ne pomerajte nam cilj

Politika -
Premijer Srbije poručio da je Srbija spremna da primeni sve briselske dogovore i da nastavi dijalog na višem nivou, ali je zatražio da se Srbiji ne postavljaju novi uslovi

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je danas da je ključni uslov za sledeći korak Srbije na evropskom putu vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom i primena svih postignutih dogovora, a posebno integrisano upravljanje administrativnom linijom.

"Zadovoljni smo što je vlada Srbije omogućila efektivnu saradnju u regionu. Ali, posao se tu ne završava, svi postignuti dogovori moraju da se primene", kazao je Van Rompej posle razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u sedištu EU.

Dačić je poručio da je Srbija spremna da primeni sve briselske dogovore i da nastavi dijalog na višem nivou, ali je zatražio da se Srbiji ne postavljaju novi uslovi.

"Ono što mi molimo naše partnere to je da ne pomeramo tablu na kojoj pise "cilj", odnosno da nema dodatnih uslova i proširivanja zahteva koji su postavljeni u decembru prošle godine", rekao je Dačić na zajedničkoj pres konferenciji.

"Vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom ostaje ključni uslov za sledeći korak na evropskom putu, odnosno za otvaranje pregovora o članstvu. Zadovoljni smo što je Vlada Srbije donela odluku koja će omogćiti efektivnu i širu saradnju u regionu, ali se posao tu ne završava", kazao je Rompej novinarima posle razgovora sa Dačićem u sedištu EU.

On je naglasio da svi dogovri koji su do sada postignuti u dijalogu s Prištinom moraju da budu primenjeni, a posebno dogovor o integrisanom upravljanju administratvnim prelazima.Rompej je takođe naglasio da se za situaciju na severu Kosova mora pronaći rešenje, koje će, kako je ukazao, unaprediti ziivote ljudi na toj teritoriji.

"Zato podržavam Beograd i Prištinu da se konstruktivno posvete dijalogu pod okriljem EU", kazao je Rompej. Prema njegovim rečima, na putu ka otvaranju pregovora sa EU o članstvu važno je da Srbija nastavi reforme u oblasti pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodu medija, zaštitu manjinskih prava, kao i unapređenje ekonomske situacije, koja će omogućiti bolje poslovne prilike, povećanje izvoza...

"Zadovoljan sam da čujem da su i premijer i vlada jednako posvećeni i da će učiniti sve što im je u moći da približe Srbiju EU. Sve zemje u regionu imaju mogućnost da prate primer Hrvatske. EU je spremna da pomogne Srbiji, ali, na kraju, progres zavisi samo od Srbije. Budućnost Srbije je u Evropi", poručio je Rompej.

Premijer Dačić je naglasio da je Srbija jasno opredeljena za evropski put i da je spremna da nastavi dijalog sa Prištinom i primeni sve dogovore postignute u dijalogu.

"Vlada ne dovodi u pitanje dogovore postignute ranije u dijalogu. Kao što ste i videli, donela je uredbu koja je omogućila učešće na regionalim forumima. Mi smo spremni za nastavak dijaloga ne samo o tehnickim, već i o političkim pitanjima i spremni smo da nivo učešća bude veoma visok", istakao je srpski premijer.

On je, međutim, zatražio da se pred Srbiju ne postavljaju novi uslovi u odnosu na one istaknute u zaključima Evropskog saveta decembra prošle godine.

"Sigurno je da su šanse za dobijanje datuma pregovora u našim rukama. Ono što mi molimo naše partnere iz EU to je da ne pomeramo tablu na kojoj piše "cilj", odnosno da nema dodatnih uslova i proširivanja zahteva koji su postavljani u decembru prošle godine", izričt je Dačić.

On je naglasio i da evropsko opredeljenje Srbije podrazumeva da se nastave unutrašnje političke reforme i harmonizacija sistema sa pravnim poretkom EU."U tom smilsu su zaključici Evropkog saveta, kada je reč o daljem evropskom putu Srbije shvaćeni su veoma ozbiljno i u Srbiji i svakako da će biti glavni predmet rada nove vlade", kazao je Dačić i istakao: "Izgradnja demokratskog društva, slobodnog društva u kome će postojati slobodna tržišna ekonomija, uz ulogu države koja u uslovima krize pomaže građanima i privredi, Srbija u kojoj će se ravnopravno živeti i koja je faktor mira i stabilnosti - to je cilj nove vlade", poručio je Dačić.

Susretom sa Van Rompejom predsednik srpske vlade počeo je dvodnevnu posetu Briselu, prvu po izboru premijera, tokom koje će se sastati sa svim evropskim zvaničnicima.U delegaciji je i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.Dačić i ministar spoljnih poslova razgovaraće danas i sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom.

Dačić sa predsednikom Evropskog parlamenta

Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se tokom prve premijerske posete Briselu sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom. Dačić, koji zajedno sa ministrom spoljnih poslova Ivnom Mrkićem boravi u dveodnevnoj poseti Briselu, razgovorao je ranije danas sa predsednkom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track